Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wildebrassen aan de deur!

Jochem Kühnen | vrijdag 16 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 181x

Wellicht is het niet iedereen opgevallen, maar de Nederlandse lucht is wat voller geraakt. Er vliegen namelijk flink wat meer gierzwaluwen rond! Waar komen die ineens vandaan en wat komen ze doen?

Stug doorgaan

Ook rond Kasteel Waardenburg, waar ons paartje hun jongen groot aan het brengen is vliegen ze, de onruststokers. Daarover zo meer. De ouders van de jongen in het nest werken stevig aan het opgroeien van de jongen. Met een flink bolle keel komen ze zeer regelmatig binnen om steeds een jong te voeden. Na de voederbeurt zien we de oudervogel vaak nog even snel de bodem van de nestruimte af zoeken. Als ze ontlasting van de jongen tegenkomen wordt dat opgepakt en doorgeslikt. Daarom ziet de vloer er na jaren achter elkaar ieder seizoen weer nestelen nog zo schoon uit!

Door de drukte heen

Misschien ken je het wel, je moet een boodschap doen en weet precies wat je nodig hebt en waar het staat, maar het is druk en iedereen loopt maar wat te druilen. Misschien is het te vergelijken met wat de ouders nu hebben. Alleen dat druilen niet, want de drukte waar de ouders doorheen moeten bestaat uit supersnelle gierzwaluwen! Buiten vliegen die in schreeuwende groepen rond bezette nestplaatsen. En dat niet alleen, soms wordt een aanvliegende oudervogel achtervolgd en bonkt de achtervolger even tegen de ingang van de nestruimte aan!

Doldwaze tieners!

Het zijn de ‘tieners’ die de grootste onrust veroorzaken. Wellicht onder invloed van de gestegen hormoonspiegel gaan ze soms flink tekeer. In het Engels hebben ze de term ‘bangers’ [bèngers] bedacht voor dit gedrag. Het zijn ‘aankloppende’ gierzwaluwen. Ze vliegen soms met een flinke bons tegen een nestruimte aan. Meestal een bezette wat een luide reactie van broedvogels oplevert. De broedvogels laten zo ongetwijfeld weten dat de plek bezet is, maar dat weerhoudt de tieners er niet van gewoon nog eens aan te kloppen. Wat precies het doel is weet ik niet, maar het levert flink wat activiteit op. Want dat roepen van gierzwaluwen trekt vaak nog wat meer aandacht van andere gierzwaluwen.

Een eigen plekje

Sommige van de druktemakers hebben wat serieuzer plannen. Ze zijn op zoek naar een plekje voor zichzelf. Soms zie je de serieuze zoekers in complete stilte onderzoekend herhaald aanvliegen op een gevel. In de buurt van soortgenoten zijn soms soortgelijke geschikte ruimtes te vinden. Ik denk ook niet dat gierzwaluwen echte kolonievogels zijn die graag bij elkaar in de buurt nestelen, maar dat dichtheid soms bereikt wordt als er genoeg plek is. De definitie van een kolonie is voor gierzwaluwen ook niet makkelijk te geven. Kasteel Waardenburg herbergt een flinke hoeveelheid paartjes in ieder geval!

Geen haast

De tieners komen pas rond deze tijd in het seizoen aan omdat de meeste nog de tijd hebben. Gierzwaluwen zijn vermoedelijk pas in hun derde levensjaar geslachtsrijp. In hun eerste, tweede en derde jaar kunnen ze dus elk seizoen wat oefenen en zoeken, maar ze hoeven hier niet al meteen rond Koningsdag te zijn. Die tijd komt wel als ze echt aan nageslacht gaan werken. Eerst nog even de wilde tienerjaren… ;)

Opruimen na een voederbeurt

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs