Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wie ziet het eerste kuiken?

Camilla Dreef | maandag 1 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 963x

Binnenkort is het zover. Begin april kunnen de eerste kuikens uit het ei kruipen en zullen er piepkleine oranje snavels boven de nestrand uitsteken.

Ondertussen wordt er voor onze camera’s gebroed op 10 eieren en dat betekent binnenkort veel kuikenpret. 11 maart werd het eerste ei gelegd, dus dan zouden we rond 4 april het eerste kuiken kunnen verwelkomen.

Lepelaarkuikens zijn witte donsballen met een klein oranje snaveltje. De kenmerkende lepelvorm ontbreekt nog. Ze zijn misschien niet moeders mooiste, maar toch wel erg schattig.

Voedsel

Nu begint ook de drukke tijd voor de ouders. Zij zullen continue heen en weer moeten vliegen om voedsel naar de kuikens te brengen. Lepelaars voeden hun jongen met voedsel uit hun keelzak, dat geel-rode stukje huid onder hun snavel. Ze vangen vissen en andere waterbeestjes en vervolgens kunnen kuikens dat uit de keelzak opeten (zie foto). De kuikens zullen daarbij voortdurend bedelen door met hun kopjes op en neer te schudden en dit geluid te maken.

Kuikens en voermomenten tellen in OZ

Ten eerste, wil ik jullie vragen om elk uitgekomen ei in te vullen in het onderzoeksheet (OZ), dat kan gewoon als losse waarneming (LW).

Ten tweede, heb ik OZ iets aangepast. Er zijn drie kolommen bijgekomen. We willen namelijk bijhouden hoe vaak de jongen gevoerd worden en door wie.

Voeren = Elke keer als een kuiken met zijn/haar snavel in de keelzak zit.

Daarbij willen we onderscheid maken tussen man en vrouw, dus turf het aantal keer dat man/vrouw voert en vul dit in. Mocht het niet duidelijk zijn welke ouder voert, dan kan je dit in onbekend plaatsen. Het is misschien handig om het eerst bij te houden op een kladblaadje. Verder maakt het niet uit hoe lang er wordt gevoerd, alleen het aantal keer.

Heel veel kuikenplezier!

Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Lepelaarskuikens. Foto's: Camilla Dreef.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs