Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Wie het weet mag het zeggen

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 31 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 772x

Vannacht liet man kerkuil zich wederom niet zien. Het blijft gissen wat er aan de hand is. Wat ik wel kan concluderen dat het geen normaal gedrag is voor een man kerkuil wanneer hij een gezin heeft. En hoe gaat het verder in de nestkast?
Foto André Eijkenaar

Strikte taakverdeling

De kerkuilen hebben een strikte taakverdeling: vrouw kerkuil broedt en man kerkuil moet ervoor zorgen dat er prooien aangevoerd worden. In de clip man-ontmoet-de-kuikens kunnen we zien dat de man kerkuil de prooien alleen aflevert en niet voert. Als in deze periode van kleine kuikens de vrouw weg valt overleven de kuikens het niet. Ze zijn nog niet in staat om zelfstandig te eten, vrouw kerkuil scheurt de muis in kleine stukjes en voert deze aan de kuikens.

Wat zien we in de nestkast?

In de vroege morgen van 27 mei gaat vrouw kerkuil zelf prooien zoeken omdat er niet voldoende voedsel voorraad is voor de kleine kuikens. We kunnen concluderen dat dit geen normaal gedrag is dat vrouw kerkuil zolang wegblijft bij zulke jonge kuikens. Normaal is dat een paar minuten om haar ontlasting kwijt te raken of om even de vleugels te strekken buiten de kast. Maar bij gebrek aan voedsel kiest ze toch voor haar kuikens en gaat ze zelf jagen. Wel mooi om te zien dat de kuikens in pyramide vorm dicht tegen elkaar aanzitten om elkaar warm te houden. Afgelopen nacht zien we dat het scenario zich herhaald: man kerkuil laat zich wederom niet zien en vrouw kerkuil gaat zelf op pad om te jagen voor voedsel voor haar kuikens.  

Ontwikkeling kuikens

Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag die het lichaam nooit volledig heeft bedekt, plaats voor een tweede die gelig wit tot hagelwit van kleur is. Rond de 10e dag verschijnen korte schachten met donspluimpjes. De ogen kunnen gedurende langere tijd tot spleetjes worden geopend.

Hoe nu verder?

We zullen het de komende tijd gaan zien hoe het voor K1. K2 en K3 gaat verlopen en of man kerkuil zich vanavond weer meldt met muizen en of dat vrouw kerkuil uit noodzaak weer bij haar kleine kuikens weggaat en zelf gaat jagen. Normaal jaagt vrouw kerkuil pas na drie weken mee. Op dit moment is de aanvoer van muizen wel voldoende want de  kuikens zijn immers nog klein en eten ongeveer een muis per nacht. Echter, als ze ouder worden hebben ze meer voedsel nodig voor de groei en op dit moment is nog niet in te schatten of ze een groeiachterstand gaan oplopen, of dat een van de kuikens het niet gaat overleven. We kijken allemaal met spanning hoe het zich verder ontwikkelt in dit kerkuilengezin. Wij zullen door de camera's van Beleef de Lente weer bijzondere gedragingen gaan zien, die we anders niet zouden waarnemen…..wordt vervolgd.........

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs