Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Werk in uitvoering

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 4 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1072x

Inmiddels is het eerste kuiken, K1, vier weken oud; met K2 gaat het minder goed. Bij de Beleef de Lente zien we dit alles op camera gebeuren, bij de meeste andere nestkasten van kerkuilen hebben we die luxe niet. Kerkuilbeschermers gaan daarom langs bij de nestkasten om ze te controleren.
Werk in uitvoering Fons en Wim

Vierde week : ontwikkeling van de kuikens

In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier van de kerkuilen volledig. Die wordt dan begrensd door bruine veertjes in plaats van de donsveertjes.

De veren van de handpennen komen intussen uit de schacht (bloedspoel) en zijn op de leeftijd van 28 dagen zichtbaar als kleine pluimpjes (penseeltjes). De staartveren beginnen zich ook te ontplooien en de klauwen worden langer en scherper. Geleidelijk gaat de blauwe kleur van de ogen over in bruin.

Bij gevaar zal het jong zich op de rug rollen en de klauwen omhoog steken. Zo kan het zich uitstekend verdedigen.

Prooien

De prooiaanvoer van de kerkuilkuikens zou moeten toenemen om de jongen  goed te laten groeien. De vraag is hoe dat verder gaat, want we kunnen zien dat vrouwkerkuil alleen moet jagen. Normaal jagen beide ouders, maar man kerkuil is al een poos niet meer gezien.

Wat kan K2 dwars zitten

Met k2 is iets aan de hand. Maar wat? Dit is voor mij ook een vraagteken. Deze kerkuilen zijn wilde vogels en kunnen besmet zijn met parasieten, die in het voedselaanbod (muizen) kunnen leven. Het hangt van de conditie van het jong af hoe het verder gaat en of K2 het overleeft. We zullen het de komende tijd gaan zien. Dit is een natuurlijk proces, ingrijpen is bij wilde vogels geen optie. Alleen de sterksten overleven, wat ook noodzakelijk is voor een gezonde populatie kerkuilen.

Werk in uitvoering

Veel  vrijwillige controleurs (beschermers van kerkuilen) zijn op dit moment bezig met het controleren van nestkasten. Dat is niet altijd gemakkelijk voor ze, want de nestkasten hangen hoog. En het moet wel veilig kunnen. Daarom gebeurt het steeds vaker dat kerkuilnestkasten wat minder hoog worden gehangen dan de 10 tot 15 meter die gebruikelijk was. Binnenkort ga ik zelf naar een bijzondere kerkuilennestkast voor een controle. Daar hoop ik over een aantal weken wat van te kunnen laten zien. Wordt vervolgd dus.

                                                                                                              

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs