Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Erik Petersen
Erik Petersen | zondag 4 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x
De meeste lezers van dit blog kennen Lucky Luke wel, maar voor de nieuwkomers even snel een update. Lucky Luke is een Belgische stripreeks die sinds 1946 bestaat. De hoofdpersoon is een cowboy die avonturen beleeft in het Wilde Westen van de 19e eeuw.
Waarom begin ik over een stripfiguur als het over slechtvalken moet gaan? Heel eenvoudig: één van de specialiteiten van Lucky Luke was dat hij sneller kon schieten dan zijn schaduw. Ons kwartet schiet weliswaar niet, maar alle vier groeien ze sneller dan hun schaduw.
Hoe dat komt? Laat zich raden. Jos en M zorgen voor een all-inclusive lopend… eh, ex-vliegend buffet van niet meer te identificeren prooien, tot aan een duif met de proporties van een struisvogel aan toe. Alles keurig vooraf geplukt, kakelvers en sinds een paar dagen zelfs met pootjes. Die braken ze er later wel uit, maar het blijft altijd een ongemakkelijk gezicht als zo’n kleine witte smurf een pootje naar binnen zit te knagen. Je hoopt dan maar dat ze er niet in stikken – maar eigenlijk gaat het altijd goed.
Ook deze week weer een aantal feiten en bijzonderheden over de Slechtvalken en dan met name over de expotentiele groei.... auw.. daar komt de correctielineaal van de redactie op mijn digitale vingers, want geen dure woorden gebruiken!. Onderstaand zie je de aparte groeilijnen voor jonge mannelijke en vrouwelijke slechtvalken. Zoals je kunt zien zijn de vrouwtjes duidelijk zwaarder tijdens de hele opgroeiperiode. Hun gewicht neemt snel toe: in het begin langzaam, maar daarna gaat het als de brandweer. Ze verdubbelen in gewicht binnen een paar dagen en krijgen hun tweede, dichtere donslaag rond dag 8 tot 10. Vanaf dat moment zijn ze beter bestand tegen de kou. Je ziet nu al dat Jos niet altijd meer de kuuks aan het warm houden is. Logisch ook – met geen mogelijkheid krijgt Jos dit donskwartet nog overkoepeld.
De eerste echte veren, de zogenaamde slagpennen, beginnen na ongeveer drie weken te groeien. Ze verschijnen eerst aan de vleugels en staart. Rond die tijd oefenen de jongen ook al met vleugelbewegingen.
Dan nog even kort over het 'flatsen': kuuks zijn al vroeg slim en nemen huishoudelijke taken serieus. Slechtvalkkuuks doen hun behoefte richting de rand van het nest, wat een duidelijke spuitvormige afdruk geeft (het flatsresultaat waar Herman Brood in zijn betere jaren trots op zou zijn geweest als schilderij). Hoewel het nest hierdoor behoorlijk vies wordt, helpt dit gedrag om het centrum van het nest relatief schoon te houden.
Tussen de derde en vijfde week spelen de kuuks meer met elkaar. Ze trekken aan elkaars veren en oefenen zelfs met pikgedrag. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van hun sociale en motorische vaardigheden. Tijdens het eten zijn ze echter geen vrienden: het is ieder voor zich – eerst ik, dan jij, makker!
Tegen het einde van de vijfde week zijn de kuuks flink gegroeid en hebben ze bijna hun volledige jeugdkleed ontwikkeld. Ze beginnen te oefenen met fladderen en springen – een voorbereiding op het uitvliegen, wat meestal tussen week 6 en 7 gebeurt.
Na het uitvliegen worden de kuuks... sorry.. juvenielen nog zo'n 4 weken gevoerd door JOS en M, soms zelfs door nog levende vogels voor de vliegende juvenielen los te laten.
Als Jos en M in dit tempo doorgaan, knallen ze de onderstaande groeigrafiek uit. De kuuks liggen dagelijks meerdere keren in een foodcoma – uitgeput van het vele eten, met een dikke krop, storten ze neer in de nestkast om even flink uit te buiken. Foodcoma 3.0, zullen we maar zeggen.
De komende weken zullen we zien dat ze verder verkleuren van wit naar bruin/zwart, elkaar iets minder leuk gaan vinden en ontdekken dat de nestkast eigenlijk een prima speelhoek is. Een superleuke periode om te zien, maar ook zo weer voorbij. Kijk dus zoveel je kunt – en vergeet vooral niet te genieten van al het moois in de natuur, die nu echt vol in lente-modus staat.
Carpe diem. Geniet ervan, en laten we hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!
20.05.25 De veren veren vliegen in het rond! Dit kun je zeggen van de veren van de geslagen pr..
20.05.25 Het blijft je telkens weer verbazen hoe ongelooflijk snel jonge koolmezen opgroeien. ..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan