Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 7

Erik Petersen | zondag 20 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 67x

Eindelijk is het bijna zover: we wachten op de eerste pip — het eerste gaatje in het ei. Daarna volgt de ware beproeving: de strijd om uit het ei te komen, de opdroogfase én de allereerste voedering met piepkleine hapjes. We kunnen niet wachten... EI(t) git oan! Maar eerst een korte terugblik.

De weeksamenvatting:

Mag ik het zeggen? Ja hoor, het was eigenlijk een oersaaie week. We zitten in de laatste fase van het broeden. JOS en M wisselen elkaar keurig af. M verdient dit keer een eervolle vermelding: hij is een echte broeder en laat zich niet zomaar wegjagen, Maar ook andersom. JOS vindt het broeden ook geweldig en dus staat M ook wel eens in de broedwachtrij. Het is een gaaf gezicht en heeft iets grappigs. 

Over wegjagen gesproken...
Een jonge slechtvalk (een juveniel — weet je nog?) dacht deze week dat hij uitgenodigd was voor een baby... ehm... kuukshower. Blijkbaar is dat bij de tweevoeters die ruim 80 meter lager wonen een hippe, trendy bijeenkomst voor zwangere vrouwen. Ze worden daar in het zonnetje gezet met cadeautjes en bergen aandacht.

Maar JOS had daar duidelijk géén boodschap aan. In Ede werkt dat anders: ophoepelen maar, hier valt voorlopig nog niks te vieren!

En dat was het zo wel een beetje deze week...... De stilte voor de kuukstorm zullen we maar zeggen. Je kunt nog een gokje wagen in de hatch-poll, maar wees er wel snel bij, want die sluit op korte termijn.

Wetenwaardigheden:

Geen samenvatting zonder een vers nestje weetjes. Vandaag neem ik je mee in de wereld van het ei en de kuuk.

Bijzondere weetjes:

  • De broedduur gemiddeld 29 tot 33 dagen bedraagt?
  • Het vrouwtje zo’n 80% van de tijd op het nest zit, terwijl het mannetje prooien aanlevert en af en toe aflost? Volgens mij is het percentage van M in Ede hoger, maar dat is gissen.
  • De broedtemperatuur rond de 37,5°C ligt — cruciaal voor een gelijkmatige ontwikkeling van het embryo?
  • Een ei ongeveer 50 tot 60 gram weegt, met een schaal van 0,3 tot 0,4 mm dik die vooral uit calciumcarbonaat bestaat?
  • De vorm van het ei ovaal tot licht peervormig is, zodat het ei niet uit de nestkom rolt? (Als ze rond waren, was JOS de hele dag aan het knikkeren!)
  • Slechtvalken hun eieren zo’n 50 tot 70 keer per dag draaien om temperatuur en vocht goed te verdelen en verkleving van het embryo aan de schaal te voorkomen?
  • De kuikens na het uitkomen volledig hulpeloos zijn — blind (zeker één week lang), met wit dons — maar razendsnel groeien? Binnen tien dagen zijn ze al twee keer zo zwaar, en na ongeveer twintig dagen verschijnen de eerste slagpennen.

Afronding:

Alles gaat in sneltreinvaart, en ik hoop volgende week uitgebreid te kunnen vertellen over kuikens, prooien, M die wil voeren maar niet mag van JOS, en nog veel meer kolderieke taferelen. Maar eerst: afwachten. Want zoals ze zeggen: het vervullen van de wens betekent het einde van het verlangen — en dat verlangen is bij de Slechtvalkliefhebbers van BDL de afgelopen jaren behoorlijk op de proef gesteld.

En dan nog even over De Mortel: het nieuws is... dat er geen nieuws is. Nog steeds prachtige beelden, en 4NL en BUS doen hun best, maar een ei komt er dit jaar niet meer. Daar moeten we ons bij neerleggen.

Carpe diem. Geniet ervan, en laten we hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs