Van donsexplosies tot nestinpi..
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
Door
Ben Mombarg
Beleef de Lente
Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 27 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 388x
De veren van de kerkuil laten zien of het om een vrouwtje of een mannetje gaat. Een kerkuil met een witte borst is vaak een mannetje. Vrouwtjes hebben meer spikkels. Maar dit is niet altijd het geval!
Eigenlijk kunnen alleen experts het geslacht bepalen. Zij doen dit door naar een drietal handpennen te kijken. Bij kerkuilen vanaf zeven weken kunnen de buitenste bandjes op deze handpennen gebruikt worden voor de geslachtsbepaling. Zijn de aaneengesloten bandjes op de handpennen smaller dan 7.5 mm dan is het een man kerkuil. Als ze breder zijn, gaat het om een vrouw.
De beelden zijn vaak en zorgvuldig bekeken van het strekken van de vleugels en zoals hierboven beschreven gebeurt dit door middel van het opmeten van het buitenste bandje van handpen 8, 9,10. Echter, nood breekt wet en het geval wil, dat ik er met een expert na heb kunnen kijken. En de uitkomst is dat K2 een vrouw is en K3 een man.
In mijn vorige blog noemde ik het al, dat bij voldoende prooiaanvoer het in de loop van de nacht wat rustiger wordt in het nest. De prooi wordt nu aan het jong gegeven dat vooraan staat. Zo kan het gebeuren dat een jong meerdere prooien achter elkaar krijgt. Is de uil verzadigd, dan wordt de muis doorgegeven aan een ander jong. Mooi om te zien dat dit in de nacht van maandag op dinsdag ook daadwerkelijk gebeurde. Zie clip op de eerste rang.
De uitstapjes van K2 en hopelijk ook snel van K3 zullen voorlopig nog niet ver zijn. Waarschijnlijk zitten ze meestal in de hooiberg waar de nestkast hangt of in de nabije omgeving. Voor voedsel zijn ze nog compleet afhankelijk van hun ouders en overdag zitten ze beide in de veilige nestkast. Op het moment van schrijven zitten ze dan ook met z’n tweeën heerlijk naast elkaar te dutten in de kast. En ik ben benieuwd dat als u dit leest K3 de sprong inmiddels gewaagd heeft en ook de buitenwereld begint te verkennen. Ze zullen het territorium van hun ouders steeds meer gaan ontdekken en gaan uiteindelijk leren om hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. En dan zijn er twee mooie jonge kerkuilen toegevoegd aan de populatie van dit matige broedseizoen. Voor mij is dit het laatste blog voordat de camera’s offline gaan. Ik kijk terug op een bijzonder seizoen van de kerkuilen. K2 en K3 het ga jullie goed en ik zou het leuk vinden nog eens wat van jullie te vernemen.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
31.07.23 Het Beleef de Lente-seizoen is weer voorbij. Dit jaar stond de camera op een wel heel..
30.07.23 Vogels kijken. Het is heerlijk. En hoe geweldig dat we met de webcams van Beleef de L..