Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
In 2022 vlogen er drie jongen succesvol uit.

Door Harm Blom

We gaan er weer voor!

Harm Blom | zondag 17 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 153x

Beste kijkers, welkom terug bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! Het nest ligt nog stevig in de nestboom, het gebied ligt er prachtig bij en de eerste visarenden kunnen echt elk moment in Nederland arriveren. De camera staat weer aan en het is nu afwachten. We hebben er weer zin in!
Visarenden overwinteren zelfs in Zuid-Afrika. Foto: Jonathan Leeuwis

Deze winter duurde wel echt heel lang 
Ik ben normaal niet zo van de winterdip maar deze winter ga ik maar snel vergeten. Grijs, nat en nog natter. Dat is wel zo’n beetje de samenvatting van de afgelopen maanden. Elke winter denk ik regelmatig aan de visarenden die op dat moment ergens in Zuid-Europa of zelfs Afrika overwinteren. Zij wel…denk ik dan. Waar zouden ze uithangen? Waar hangt ‘onze’ man 7TG uit? Langzaam komt de maand maart dan dichterbij en voor ik het weet is het weer bijna zover. Geloof me, ik heb dan echt een beetje last van een gezonde dosis visarendspanning! Gelukkig stuurde onze collega boswachter Jonathan mij in februari vanuit Afrika een bijzonder fraaie foto op. Een overwinterende visarend met zowaar een olifant in de achtergrond. Het gaf me gelijk wat rust. Die visarenden moeten het daar wel goed hebben! 
 
Wat hebben we nodig voor een nieuw seizoen? 
Vooral weinig stormen! Want de ervaring leert dat de nesten in de Biesbosch stormgevoelig kunnen zijn. Zeker met een westenwind kan het hier spoken. Deze winter is alleen een nest in de Sliedrechtse Biesbosch uit de boom gewaaid. Maar de visarenden hebben in de afgelopen jaren laten zien dat ze binnen enkele weken een compleet nieuw nest kunnen opbouwen! Dat gaat dus wel goedkomen. Verder is het maar te hopen dat de visarenden, tijdens hun reis vanuit Afrika en Zuid-Europa, veilig de Noordelijke broedgebieden weten te bereiken. Daar zit natuurlijk altijd een onzekerheidsmarge in. De reis zal altijd wel uitdagingen kennen. Dat kan niet anders. Maar visarenden zijn echt goede vliegers en hebben laten zien de Biesbosch jaar in en jaar uit te kunnen vinden. 
 
Zal hij weer de eerste zijn? 
Dé grondlegger van de Nederlandse visarendpopulatie, ‘onze’ Duitser, dé BiesboschBaas, oftewel, visarend man met codenaam 7TG, is meestal de eerste visarend in Nederland! Hij weet hoe het moet, hij kent de weg! En hij is echt bijna elk jaar de eerste visarend die in het voorjaar in Nederland aankomt. Hoe mooi is het dat wij juist bij deze vogel kunnen meekijken in de huiskamer!? Vanaf 10 maart worden er boven telposten in Zuid-Frankrijk elke dag visarenden gezien. Een teken dat ze onderweg zijn en met enige zuidenwind binnen 7-8 dagen bij ons aan kunnen komen. Ook in Engeland zijn enkele vogels al in de broedgebieden gearriveerd. Gaat het gelijk dit weekend gebeuren of houdt deze man zich aan zijn eigen agenda? En komt hij gewoon rond 26 maart aan in de Biesbosch? 
 
Heel veel plezier! 
We gaan er dus weer voor. Met elkaar. Want de boswachters, de vrijwilligers van Team visarend van BeleefdeLente, hebben er echt net zoveel zin in als jullie. Hoe gaaf is het dat we weer mee kunnen kijken naar wat er allemaal gaat gebeuren op het nest van deze visarend. Voor het vierde jaar alweer!  
 
Het gaat wel spannend worden want de eerste ganzen hebben het nest al bezocht…op naar een nieuwe ‘battle’? We gaan het met elkaar zien. Heel veel plezier! 
 
 

Het broedgebied van de visarend ligt er prachtig bij.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs