Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

We blazen hoog van de toren

Christ Grootzwagers | dinsdag 6 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 682x

Eerst eens mezelf voorstellen, ik ben Christ Grootzwagers, al enkele jaren vrijwilliger bij Beleef de Lente. Al meer dan 50 jaar struin ik door de natuur, al wat daar leeft heeft mijn interesse. Sinds ik bij Natuurvereniging Ken en Geniet terecht kwam ben ik gaan fotograferen en filmen.

Kennis.

Voor deze vereniging maakte ik mijn eerste dia-programma’s, later ben ik gaan filmen. Zo verzorg ik al vele jaren allerlei lezingen, maak als gids tochten door allerlei gebieden in Midden Brabant. Het leukste vind ik persoonlijk het observeren en leren van de samenhang in de natuur. Hoe meer je geniet, hoe meer je die wilt leren kennen.

 

Torenvalk.

Nu schuif ik aan in het team van de torenvalk, voor mij een nieuwe soort. Natuurlijk heb ik al eerder kennis gemaakt met deze prachtige vogel. In diverse boomgaarden in mijn woonplaats hangen torenvalkkasten, zo zie ik ze vaak vliegen. Het bidden is een fascinerend gezicht, voor een filmer ideaal. De torenvalk hangt dan mooi stil en dan moet je de kans waarnemen. Zelfs met harde wind manoeuvreert de vogel zo kunstig, dat zijn kop mooi stil hangt en zijn lijf alle kanten uit draait.

 

Toren?

De torenvalk verwacht je als leek eigenlijk in een toren. Echter steeds meer torens verdwijnen uit het stadsbeeld. Kerken worden gesloopt en als er nog eentje staat, dan moet die clean blijven. Dus allerlei ingangen worden afgesloten, om afval op de kerkzolders te voorkomen. Zo zijn kerkuilen en torenvalken de pineut. Gelukkig hebben met name vogelwerkgroepen dit ingezien en zijn voorzieningen gaan treffen. Kasten werden geplaatst en al snel ontdekt door de vogels, onder andere de torenvalk.

 

Boomgaard.

Heb je een boomgaard en moet je daarmee de kost verdienen, dan weet je ook welke problemen er bij fruitbomen spelen. Muizen vreten graag aan wortels van bomen en dat wil je als fruitteler wel voorkomen. Dan bestaan er allerlei methoden, gelukkig ook natuurvriendelijke. Het plaatsen van torenvalkkasten en steenuilkasten is een goede optie. Torenvalk en steenuil zijn geduchte muizenjagers, dus door die onderdak te geven is het muizenprobleem haast gratis opgelost.

 

Spreeuwen.

Die zelfde fruitteler ziet ook niet graag de spreeuw in zijn bomen. Spreeuwen pikken maar al te graag het fruit aan. Ook dan is de torenvalk een prima hulp, vliegt er een torenvalk rond, dan zijn de meeste spreeuwen binnen de korste keren verdwenen.

 

Geniet.

Gedurende het broedseizoen zullen we nog veel wetenswaardigs te horen krijgen en wie weet leren we ook nieuwe dingen. Want juist door het observeren met de webcams gaan we beter opletten. Voor mij begint een boeiend nieuwe inkijk in het leven van de torenvalk, hopelijk geniet u er net zo van als ik.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs