Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Sinds 2016 broeden er visarenden in de Biesbosch. Het is elk jaar weer genieten. foto van man S2: Jan Bezemer.

Door Harm Blom

We beginnen het weer te begrijpen!

Harm Blom | woensdag 1 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 178x

De afgelopen weken waren spannend. Ondanks dat we weinig van een visarend zagen. We zagen én hoorden vooral grote Canadese ganzen, stropende boommarters en een witte kwikstaart. De grote Canadese ganzen kregen nu zelf ook te maken met concurrentie. Weten ze zelf ook eens hoe dat voelt!
Man S2 valt op door zijn uitgesproken witte ondervleugels, buik en borst. Foto: Jan Bezemer

Kleine bronpopulatie

Sinds 2016 broeden er in de Biesbosch visarenden. Tot nu toe vliegen er ook elk jaar jonge visarenden uit. Daarmee is de Biesbosch echt hét brongebied voor broedende visarenden in Nederland. De groei in de populatie zat er goed in maar daar kwam in 2023 verandering in. Zoals bekend kwam de vaste vrouw van 7TG niet terug en ook de Duitse dame BD61 van Engelse man S2 koos voor een nieuwe vent in de Sliedrechtse Biesbosch. De figuurlijke pleuris was uitgebroken! Visarenden monogaam? Nou, in de Biesbosch echt niet!

7TG had het lastig

Dit jaar kwamen de mannelijke visarenden zoals gewoonlijk als eerste terug. Ook het paar van het mastnest in de Brabantse was weer snel samen te zien. Hier broedt al jaren een Duitse dame met ringnummer AH93 met een ongeringde man. Het was wachten op een dame bij 7TG. Maar zoals bekend was 7TG er snel maar kwam er geen vrouw. Wel namen grote Canadese ganzen het nest over en werden zelfs de baas over 7TG. We zagen hem nog weleens baltsen maar ook toen kreeg hij direct zeearenden achter zich aan. De ‘Biesboschbaas’ was even niet meer de baas.

Kaarten lijken toch geschud

Maar 7TG liet het er niet bij zitten! We zagen hem nog maar zelden in de kreek en kregen van een fotograaf enkele bijzondere foto’s te zien. De man 7TG was duidelijk actief bij het mastnest en had zijn oog laten vallen op dame AH93. Maar ook de vaste man was nog aanwezig. Er was sprake van wat machtswisselingen maar inmiddels is de kogel door de kerk! Man 7TG lijkt nu toch de nestlocatie in de hoogspanningsmast bemachtigd te hebben. Hij bouwt, paart en baltst er weer op los. Nu dus met dame AH93. Haar man heeft de broedlocatie zelfs verlaten en bouwt nu elders een nieuw nest!

In het Zuid-Hollandse deel van de Biesbosch zien we op twee plekken nestactiviteit. De Duitse dame BD61 lijkt wederom met de ongeringde man te gaan broeden. Maar ook S2 heeft na weken baltsen toch weer een ongeringde dame op zijn nest zitten. Het kan verkeren. Er is dus nu voorlopig sprake van drie broedparen en één vrijgezelle man. Kleine en prille broedpopulaties zijn gevoelig voor veranderingen. Maar visarenden weten er wel raad mee. Man 7TG zag zijn kans schoon en gaat wederom proberen om voor nakomelingen te zorgen. Wat een vent!

We blijven kijken!

Het trekseizoen van de visarend is volop bezig. Er komen nu elke dag nieuwe visarenden door. Dat geeft altijd weer nieuwe kansen. Gaat de vrijgezelle man alsnog een dame vinden? Gaan we nog visarenden zien voor de webcam? Ondertussen blijven we maar kijken naar de uitputtingsslag tussen de ganzen en de boommarter. Ik ben benieuwd wanneer hij geen ei meer kan zien!

Dank aan fotografen Jos en Jan voor het beschikbaar stellen van foto’s. Het helpt ons om een beeld te krijgen van wie het met wie doet!

Man 7TG vliegt dus weer vrolijk rond. Foto: Jos van den Elshout

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs