Opgroeien, maar het duurt nog ..
09.06.23 De één week jonge gierzwaluwen ontwikkelen zich goed. Maar het duurt nog een flinke t..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | zaterdag 2 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 924x
Om eerst even een klein zijstapje te maken. Afgelopen maandag hebben wij netten ingegraven om Arctische brandganzen te vangen. Dit ingraven doen we normaal bij weer en wind; vaak is het koud en waait het hard en valt de regen met bakken uit de lucht. Nou, afgelopen maandag dus niet: het was warm en we konden in onze T-shirts de netten ingraven. Voor mij uniek, zo maakte ik het nog niet eerder mee.
Het vangen ging verder ook helemaal niet, de gansjes hadden de lente in de kop en lagen wat te doezelen in het gras en waren niet vooruit te branden. Normaal gesproken lukt het vangen altijd wel, maar na twee dagen in de zon liggen en wachten of de brandganzen op het goede veld (waar het net ligt waarmee we ze vangen) wilde komen hebben we het maar opgegeven. Dit vroege lente-weer is duidelijk geen ganzen-vang-weer.
Maar, hoe dan ook, dit weer legt voor de koolmezen geen windeieren. Als het nu Elfstedentocht-weer was geweest dan had het er voor de koolmees compleet anders uitgezien. Dan was het bikkelen geworden en hadden veel vogels het loodje gelegd. Maar dat is nu (gelukkig zou ik zeggen) niet het geval.
Hoe het verder loopt is natuurlijk de vraag, maar het zou qua weer best weleens een normaal voorjaar kunnen worden als we de voorspellingen voor deze lente (en de zomer) van de Copernicus weersite site van de Europese Gemeenschap) mogen geloven. We wachten het maar rustig af, en met ons de koolmees die nog steeds elke nacht in de kast komt slapen!
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
09.06.23 De één week jonge gierzwaluwen ontwikkelen zich goed. Maar het duurt nog een flinke t..
09.06.23 Donsexplosie, watten-anarchie, witte saboteurs en eerder deze week kwam ook de suiker..
08.06.23 Jonge vogels staan bloot aan allerlei gevaren, waarvan de belangrijkste wel is om opg..