Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto poepzakje: Adri de Groot/ vogeldagboek.nl

Door Lilian Roosenboom

Wat erin gaat ...

Lilian Roosenboom | woensdag 15 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 151x

Vijf eitjes in het nest, maar hoeveel mereltjes zijn er nu uit het ei? Dat zou zomaar een quizvraag kunnen zijn. Het was heel lastig tellen met al die wiebelnekjes. Maar onder onze kijkers is er geen twijfel; het zijn er vijf!

Vol aan de bak

Man en vrouw merel moeten vol aan de bak.

Inmiddels zijn de mereltjes groot genoeg om even alleen gelaten te worden en zoeken pa en ma merel samen naar voedsel. Alle vleugels en snavels moeten ze bijzetten om genoeg eiwitrijk voedsel voor ze te vinden.

Wormen weer

Gelukkig werkt het weer goed mee. De afgelopen dagen was het weliswaar warm en zonnig, maar er vielen ook flinke buien. En in natte aarde wormen zoeken gaat het snelst.

Af en aan vliegen ze nu met voedzame wormen om hun kleintjes groot te brengen. Zoveel en vaak dat man merel - met een snavel vol - bijna last kreeg van keuzestress: welk snaveltje is het eerst aan de beurt??

Volle bak

En groot groeien dat doen ze. Kwamen ze de eerste dagen niet boven de nestrand uit en zagen we soms alleen wat wit wiebelig pluis, inmiddels hangen hun hongerige snaveltjes tot op de nestrand; het wordt een volle bak.

En onze kleine Benjamin*, pas twee dagen oud, doet dapper met de rest mee om groot te worden. Als je goed kijkt, zie je ze groeien!

Zien met je oren

De oudste mereltjes, nu vijf dagen oud, laten zich het beste zien. Reageerden ze eerst alleen op gehoor als er voedsel gebracht werd, nu gaan ook hun oogjes open en bewegen ze met uitgestrekte nekjes hun fel gele snaveltjes driftig heen en weer: hier moet het eten in!

Wat erin gaat …

... moet er ook weer uit. Merels houden net als andere vogels hun nest zo schoon mogelijk, om te voorkomen dat hun jongen, vies, nat en daardoor ziek worden.

Als jonge mereltjes voedsel hebben gekregen, keren ze zich daarna razendsnel om in de richting van de oudersnavel die nèt nog het voedsel aanbracht. De jongen persen een poepje uit hun cloaca* en man of vrouw merel pikt dit op. Zolang de poepjes klein zijn, worden die ter plekke opgegeten. Maar na een paar dagen als de jongen groter zijn en de poep(jes) ook, brengen  man of vrouw merel de poepjes buiten het nest en laten het dan - vooral niet te dicht bij het nest* - ergens vallen.

 

*Benjamin: jongste van een gezin

*cloaca: één lichaamsopening - bij vogels – waarin alles samenkomt voor de uitscheiding van zowel poep, urine als de zaadcellen of de eitjes.

*buiten het nest: zodat niet duidelijk is voor predatoren* waar het nest zich bevindt.

*predator: roofdier/roofvogel


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs