Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Wanneer begint ze te broeden?

Ronald van Harxen, STONE | maandag 1 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1179x

Nu onverwacht vroeg het eerste ei gelegd is, zijn we uiteraard in spannende afwachting van de volgende. Wat ik gisteren al schreef, verwacht ik ze op 2, 4 en 6 april. Gemiddeld genomen zit er 54 uur tussen 2 eieren, dus een eventuele 5 zou op de 9e kunnen komen. Maar wanneer begint ze nu te broeden?

Geleidelijk begin

Uit de beelden van voorgaande jaren kunnen we opmaken dat beginnen met broeden een geleidelijk proces is, dat met horten en stoten voortgang vindt. Vanaf het eerste ei verblijft het vrouwtje steeds vaker en langer achter elkaar in de nestkast, maar gaat ze ook nog lange periodes achtereen naar buiten. We weten dat omdat Geert en anderen dat gedurende een aantal jaren heel precies geregistreerd hebben. Pas enkele dagen na de leg van het laatste ei verblijft ze stabiel meer dan 22 uur achtereen op de eieren. De dagen ervoor zit ze soms op de eieren, maar vaak ook zit of staat ze ernaast.

Maar hoe lang precies?

Hoe vaak en hoe lang ze in die aanloopfase nu echt op de eieren zit (en dus broedt) is eigenlijk nog een schakeltje dat mist in onze kennis. We willen proberen daar dit jaar verandering in aan te brengen door dat heel nauwkeurig te registreren. Daarvoor hebben we uw hulp nodig. Wat we concreet willen weten is: als het vrouwtje in de kast zit, wanneer zit ze dan echt op de eieren? 

Fantatisch doordacht!

In de figuur hieronder ziet u de verblijftijd van het vrouwtje in de nestkast in 2018. De hoogte van het balkje geeft het aantal uren weer dat ze in de kast verbleef. De rode balkjes zijn de dagen waarop er een ei gelegd werd. Op de horizontale as de getelde dagen vanaf de leg van het eerste ei. Duidelijk is te zien dat ze pas vanaf dag 10, of eigenlijk pas vanaf dag 12 meer dan 22 uur per dag in de kast verblijft. Vooral tijdens de eileg is ze ’s nachts het grootste deel van de tijd buiten, maar ook na het laatste ei op dag 7 brengt ze nog meer dan 4 uur buiten de kast door. Waarom dat zo is, vertel ik een blog later deze week. Maar het zit fantastisch doordacht in elkaar, dat kan ik alvast wel verklappen.

Meedoen?

Het onderzoek doen we door middel van het invullen van een spreadsheet. We zoeken nog een paar deelnemers. U kunt zich aanmelden via het stellen van een vraag op BDL-steenuilpagina, die vraag komt dan bij een moderator terecht. In de chat een moderator aanspreken kan natuurlijk ook.

Bij de foto: Vrouw broedt omverstoorbaar verder, ook als het dak eraf gaat. Fotograaf is uiteraard de onvolprezen André Eijkenaar.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs