Van donsexplosies tot nestinpi..
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | maandag 1 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1067x
Uit de beelden van voorgaande jaren kunnen we opmaken dat beginnen met broeden een geleidelijk proces is, dat met horten en stoten voortgang vindt. Vanaf het eerste ei verblijft het vrouwtje steeds vaker en langer achter elkaar in de nestkast, maar gaat ze ook nog lange periodes achtereen naar buiten. We weten dat omdat Geert en anderen dat gedurende een aantal jaren heel precies geregistreerd hebben. Pas enkele dagen na de leg van het laatste ei verblijft ze stabiel meer dan 22 uur achtereen op de eieren. De dagen ervoor zit ze soms op de eieren, maar vaak ook zit of staat ze ernaast.
Hoe vaak en hoe lang ze in die aanloopfase nu echt op de eieren zit (en dus broedt) is eigenlijk nog een schakeltje dat mist in onze kennis. We willen proberen daar dit jaar verandering in aan te brengen door dat heel nauwkeurig te registreren. Daarvoor hebben we uw hulp nodig. Wat we concreet willen weten is: als het vrouwtje in de kast zit, wanneer zit ze dan echt op de eieren?
In de figuur hieronder ziet u de verblijftijd van het vrouwtje in de nestkast in 2018. De hoogte van het balkje geeft het aantal uren weer dat ze in de kast verbleef. De rode balkjes zijn de dagen waarop er een ei gelegd werd. Op de horizontale as de getelde dagen vanaf de leg van het eerste ei. Duidelijk is te zien dat ze pas vanaf dag 10, of eigenlijk pas vanaf dag 12 meer dan 22 uur per dag in de kast verblijft. Vooral tijdens de eileg is ze ’s nachts het grootste deel van de tijd buiten, maar ook na het laatste ei op dag 7 brengt ze nog meer dan 4 uur buiten de kast door. Waarom dat zo is, vertel ik een blog later deze week. Maar het zit fantastisch doordacht in elkaar, dat kan ik alvast wel verklappen.
Het onderzoek doen we door middel van het invullen van een spreadsheet. We zoeken nog een paar deelnemers. U kunt zich aanmelden via het stellen van een vraag op BDL-steenuilpagina, die vraag komt dan bij een moderator terecht. In de chat een moderator aanspreken kan natuurlijk ook.
Bij de foto: Vrouw broedt omverstoorbaar verder, ook als het dak eraf gaat. Fotograaf is uiteraard de onvolprezen André Eijkenaar.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
31.07.23 Het Beleef de Lente-seizoen is weer voorbij. Dit jaar stond de camera op een wel heel..
30.07.23 Vogels kijken. Het is heerlijk. En hoe geweldig dat we met de webcams van Beleef de L..