Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Luc Hoogenstein - Saxifraga

Door Bernice Goffin

Waarom zijn mereleitjes zo kleurig?

Bernice Goffin | zondag 15 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 764x

Vrouw merel zit al een tijdje comfortabel te broeden op haar mooi blauwgroen gespikkelde eitjes. Het lijken net paaseitjes! Maar waarom zijn de eitjes eigenlijk zo kleurig?
Niet levensvatbare mereleieren. Foto Bernice Goffin.

Alles met een reden

Kleuren van eieren hebben vaak een goede reden. Van veel grondbroeders, zoals plevieren en sterns, weten we bijvoorbeeld dat hun bruin gespikkelde eitjes perfect opgaan in de zanderige of stenige grond waarop ze broeden. Belangrijke camouflage tegen mogelijke roofdieren. De kleuren van onze mereleitjes zijn echter een stuk opvallender. En merels zijn niet de enige: alleen al in Nederland leggen bijvoorbeeld zanglijster, heggenmus en gekraagde roodstaart prachtige helderblauwe eitjes. Dit heeft duidelijk een andere functie dan camouflage en hoewel we niet altijd precies de achterliggende redenen weten, zijn er wel een aantal theorieën.

 

Natuurlijke zonnebrand?

Eén van deze theorieën vertelt dat de blauwe kleur van de eitjes een goede bescherming is tegen de zon. Zeer donkere eieren zouden in de zon te snel opwarmen en kunnen oververhitten. Spierwitte eitjes zouden minder snel oververhitten, maar zijn juist weer kwetsbaar voor UV-straling. Net als bij mensen: een lichte huidskleur verbrand vaak sneller. Licht gekleurde eitjes zouden wel eens de gulden middenweg kunnen zijn die zowel oververhitting als overmatige UV-straling voorkomen.

 

Kleur is kwaliteit

Een andere theorie is berust op onderzoek dat is uitgevoerd naar de roodborstlijster, qua gedrag eigenlijk de Amerikaanse tegenhanger van onze merel. De onderzoekers bevonden dat lijstervaders beter hun best deden voor de jongen wanneer deze uit kleurigere eitjes kwamen. De kleurigheid van de eitjes lijkt in dit geval iets te zeggen over de kwaliteit van de eieren en daarmee de jongen die eruit komen. Hoe kleuriger de eitjes, hoe gezonder de jongen en hoe meer het voor de lijstervaders waard is om er veel tijd en moeite in te investeren.

 

Nog eventjes wachten…

Al met al lijken er ook voor deze kleurige eitjes wel degelijk goede redenen te zijn. We zitten inmiddels al een heel eind in de broedperiode dus hopelijk onthullen de prachtige eitjes binnenkort hun waardevolle inhoud!

 

Literatuur:

Lahti, D. C., & Ardia, D. R. (2016). Shedding light on bird egg color: Pigment as parasol and the dark car effect. The American Naturalist, 187(5), 547-563.

 

English, P. A., & Montgomerie, R. (2011). Robin’s egg blue: does egg color influence male parental care?. Behavioral Ecology and Sociobiology, 65(5), 1029-1036.

Foto Piet Munsterman - Saxifraga

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs