Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Waarom mannen knapper zijn

Christ Grootzwagers | maandag 15 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 784x

De echte Beleef de Lente fans weten het allang, mannen zien er véél beter uit als vrouwen. Ze zijn veel kleurrijker, ze zingen prachtig, kortom ze zijn knapper. Natuurlijk is dat vanzelfsprekend, hetzelfde geldt voor haast allen mannen in de dierenwereld. Zo'n beetje net als bij ons mensen, ja toch?

Saai en grauw

Ja nu gaat het over de vrouw. Bij merelvrouw zie je dat deze wat kleurloos is, bruin en wat grauw. Het vrouwtje van de wilde eend, hetzelfde laken en pak. De pop van de vink, ook al zo kleurloos. Een fazantenhen vuil bruin, niet echt knap. En dan onze kippen, die hennen, kleurloos en onopvallend.

Pracht en praal

Man merel, een strak zwart pak, een kleurrijke snavel, gewoon een echte man. Bij de wilde eend zie je de mooiste kleuren van het mannetje, de woerd, één en al glans. De vinkenman is schitterend van kleur en zingen kan hij als de beste. De fazantenhaan, die zie je al in de verte stralen, prachtig van kleur is hij. En haantje de voorste, dat is één en al pracht en praal.

Eerherstel

Veel mensen weten het misschien nog niet, maar die kleurloosheid heeft natuurlijk zijn functie. Vrouwtjes zijn niet zo agressief, ze zijn gewoon liever. Vrouwtjes brengen kinderen op de wereld en dat vraagt om aanpassingen. Zeker als je zomaar enkele weken op een nest moet zitten. Nee dan moet je niet opvallen, je moet opgaan in je omgeving. Camouflage is voor de vrouwtjes erg belangrijk. Hoeveel nestjes bent u al voorbij gelopen, zonder dat u er erg in had. Een wilde eend, soms schrik je ervan, ze wachten met opvliegen, tot je haast op haar nest staat. Zelf heb ik eens met kippenvel gestaan, ik struinde door een veld en plots vloog een fazantenhen op, onder mijn voeten. Natuurlijk ook nog eens met veel kabaal.

Rollen omgekeerd

De man verleidt het vrouwtje, met flitsende kleuren en de mooiste klanken. Zo tegen de broedtijd zijn de kleuren ook nog eens op zijn mooist. Zo proberen mannen elkaar af te troeven. Ook bij onze merels, al is het subtiel, al eerder schreven we over de kleur van de snavel. Hoe dieper rood deze kleurt, hoe sterker het mannetje. Ook bij ons mensen doften de mannen zich op, al is dat lang geleden. Toen mannen zich opmaakten, pruiken droegen en pofbroeken. Zouden oude tijden herleven.

Compleet

Ondertussen is het nestje weer compleet, ons knappe vrouwtje kan gaan broeden. Een paar weken van rust op het nest breken aan. Haar taak bestaat nu uit het op temperatuur houden van de eitjes, op tijd de eitjes keren en af en toe even een pauze. We kunnen het allemaal bekijken dankzij de inzet van meer dan honderd vrijwilligers, de technici, en de technische installatie. Allemaal gratis en voor niets, toch hangt er een behoorlijk prijskaartje aan ons Beleef de Lente. Vandaar de nieuwe tab, met een tikkie steunt u ons op een eenvoudige en snelle manier, alvast bedankt.

Rampspoed of niet?

Mijn blog had ik al geschreven, toen we het nieuws vernamen van de tuineigenaar, een man merel was dood gereden. Paniek, want het is niet duidelijk of het onze man is. Bij de vijver hebben we al diverse confrontaties gezien tussen enkele mannetjes merel. Dus nu wordt het extra spannend, komt man nog opdagen. We houden het samen maar goed in de gaten. Komt man niet meer, dan zal vrouw merel er een hele klus aan krijgen. Ze zal alleen het voer moeten aanvoeren, maar laat ons niet te vroeg somberen. Hopelijk komt man snel weer in beeld.

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs