Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto's Adri de Groot, vogeldagboek.nl

Door Lilian Roosenboom

Waar blíjft ze nou??

Lilian Roosenboom | vrijdag 19 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 250x

Als kijkers staan we weer in de wacht. Maar net als geoefende vogelaars draaien we daar onze hand niet voor om. Op pantoffels en met een kop koffie binnen handbereik kijken we halsreikend uit naar onze vrouwmerel. Iedereen voyeur en ondertussen mijmeren we hoe het de kleine mereltjes vergaat.
Foto's: Adri de Groot, vogeldagboek.nl

7 dagen lang *

In ‘t vorige blogje lazen we het al, de eerste dagen is vliegen geen optie. De vleugelveren nog onvolgroeid en de staart te kort, zie dan maar eens weg te vliegen en richting te houden als jong mereltje. Misschien is daardoor die eerste week wel de gevaarlijkste week uit hun leven.

7 dagen later

Maar nu, als ze de eerste week zijn doorgekomen, kunnen mereltjes al wel wat vliegen. Het gaat nog onbeholpen, maar als je het geluk hebt en buiten bent, kun je ze op deze leeftijd in een ogenschijnlijk wanhopige vlucht van A naar B zien gaan. Nog steeds met die korte staart, dus in een rechte lijnvlucht, dat is dan het handigst.

Op eigen poten

Ze worden nog steeds gevoerd, maar proberen nu ook zelfstandig voedsel op te pikken van de grond. En oefening baart kunst, dat gaat de komende dagen steeds beter. Na een dag of 10 krijgen ze daar echt handigheid in. Ze schoffelen dan op de grond tussen afgevallen blad op zoek naar voedsel. Het zijn vooral kleine hapjes die ze vinden: besjes, spinnetjes, insecten... Maar wie is daar niet groot mee geworden. Dat omkeren van blad op zoek naar wat eetbaars is trouwens typisch merelgedrag. Ook als je geen merel ziet, weet je daardoor dat ze geweest zijn. Een aangeharkt bladperkje of paadje ziet er ineens weer vreselijk rommelig uit. Een vogel om van te houden!

Best of both worlds

Maar hun verworven zelfstandigheid wisselen de mereltjes nog graag af met bedelgedrag. Als ze manmerel in het vizier krijgen, vliegen ze hem enthousiast en rechtstreeks tegemoet om toch weer gevoerd te worden. Gemak dient ook het mereltje en een ouder brengt nu eenmaal grotere voedzame prooien aan.

15 dagen

Pas na een week of twee moeten de mereltjes echt zelfstandig hun kostje bij elkaar zien te scharrelen. En manmerel, die maakt zich dan op voor de verzorging van een vervolglegsel.

Tenminste, daar kijken wij reikhalzend naar uit.

 

*Nabericht: dag 8 vrouwmerel gescreenspot, draait haar nestkom weer op maat.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs