Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | maandag 12 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 166x
Omdat we alleen naar ons gezin kijken, gaat het hier natuurlijk maar om twee uilen: man en vrouw kerkuil. Toch was ik benieuwd of er hier een patroon te ontdekken viel en ben ik aan het turven gegaan met de onderzoeksgegevens. Wie bracht er wanneer prooi en wanneer worden de meeste prooien gebracht? Om het behapbaar te houden heb ik voor dit blog alleen de gegevens vanaf 1 juni gepakt.
Vanaf de nacht van 1 op 2 juni zijn er maar liefst 251 prooien naar de nestkast gebracht! 139 (55%) hiervan door man en 112 (45%) door vrouw. Vrouw hoefde de jongen in deze periode niet meer te voeren en kon zich dus volledig inzetten voor de jacht. Maar zelfs met haar volledige inzet, lijkt het erop dat man kerkuil toch nog nét iets efficiënter jaagt. Of zou vrouw zich tussendoor toch nog met andere taken bezig moeten houden, zoals de verdediging van het territorium?
Feit is in ieder geval dat beide ouders hard werken voor hun gezin. Als we vervolgens kijken naar de verdeling van de tijd in onderstaande grafiek, zien we dat er behoorlijk consistent door de hele nacht muizen binnen worden gebracht. Vanaf 23:00 tot 03:00 is de aanvoer zeer hoog; pas vanaf 03:00 begint het iets af te nemen. Er lijkt niet echt sprake van een vast pauzemoment voor de ouders.
Na 04:00 worden er bijna nooit meer prooien gebracht. Maar de twee prooien die wél na 04:00 werden gebracht kwamen beiden van man kerkuil. Daarnaast valt op dat man kerkuil bijna nooit vóór 23:00 begint met prooien aanvoeren, maar vervolgens wel gelijk met een sneltreinvaart van start gaat. Vrouw begint iets vaker al vóór 23:00 met de aanvoer. Zij lijkt daarmee iets meer de ‘vroege vogel’ van het gezin te zijn, hoewel de verschillen klein zijn.
Deze gegevens laten natuurlijk maar een klein stukje zien van het jachtpatroon. Het is te weinig voor harde conclusies, maar maakt wel nieuwsgierig naar hoe dit zich verhoud tot andere uilengezinnen en andere jaren. Ik ben benieuwd of er bij meer gezinnetjes ‘vroege vogels’ en ‘nachtuilen’ zijn. Soms lijken vogels meer op mensen dan je zou denken!
Alle dank voor het verzamelen van deze unieke gegevens gaat uit naar de OZ(onderzoeks)-groep, die elke nacht de prooiaanvoer bijhoudt. Een topprestatie!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..