Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vroege vogels of nachtuilen?

Bernice Goffin | maandag 12 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 135x

Wij maken vaak onderscheid tussen avondmensen en ochtendmensen. De één gaat laat naar bed en komt er vervolgens nauwelijks uit, de ander staat elke ochtend fris en fruitig op. Zou er in de dierenwereld ook zo een patroon bestaan? We nemen een kijkje in het jachtpatroon van ons uilengezin.
Foto André Eijkenaar

Turven

Omdat we alleen naar ons gezin kijken, gaat het hier natuurlijk maar om twee uilen: man en vrouw kerkuil. Toch was ik benieuwd of er hier een patroon te ontdekken viel en ben ik aan het turven gegaan met de onderzoeksgegevens. Wie bracht er wanneer prooi en wanneer worden de meeste prooien gebracht? Om het behapbaar te houden heb ik voor dit blog alleen de gegevens vanaf 1 juni gepakt.

 

Man kerkuil de beste jager?

Vanaf de nacht van 1 op 2 juni zijn er maar liefst 251 prooien naar de nestkast gebracht! 139 (55%) hiervan door man en 112 (45%) door vrouw. Vrouw hoefde de jongen in deze periode niet meer te voeren en kon zich dus volledig inzetten voor de jacht. Maar zelfs met haar volledige inzet, lijkt het erop dat man kerkuil toch nog nét iets efficiënter jaagt. Of zou vrouw zich tussendoor toch nog met andere taken bezig moeten houden, zoals de verdediging van het territorium?

 

Een constante aanvoer

Feit is in ieder geval dat beide ouders hard werken voor hun gezin. Als we vervolgens kijken naar de verdeling van de tijd in onderstaande grafiek, zien we dat er behoorlijk consistent door de hele nacht muizen binnen worden gebracht. Vanaf 23:00 tot 03:00 is de aanvoer zeer hoog; pas vanaf 03:00 begint het iets af te nemen. Er lijkt niet echt sprake van een vast pauzemoment voor de ouders.

 

Vrouw is de vroege vogel

Na 04:00 worden er bijna nooit meer prooien gebracht. Maar de twee prooien die wél na 04:00 werden gebracht kwamen beiden van man kerkuil. Daarnaast valt op dat man kerkuil bijna nooit vóór 23:00 begint met prooien aanvoeren, maar vervolgens wel gelijk met een sneltreinvaart van start gaat. Vrouw begint iets vaker al vóór 23:00 met de aanvoer. Zij lijkt daarmee iets meer de ‘vroege vogel’ van het gezin te zijn, hoewel de verschillen klein zijn.

 

Een mini-onderzoek

Deze gegevens laten natuurlijk maar een klein stukje zien van het jachtpatroon. Het is te weinig voor harde conclusies, maar maakt wel nieuwsgierig naar hoe dit zich verhoud tot andere uilengezinnen en andere jaren. Ik ben benieuwd of er bij meer gezinnetjes ‘vroege vogels’ en ‘nachtuilen’ zijn. Soms lijken vogels meer op mensen dan je zou denken!

 

Alle dank voor het verzamelen van deze unieke gegevens gaat uit naar de OZ(onderzoeks)-groep, die elke nacht de prooiaanvoer bijhoudt. Een topprestatie!

De prooiaanvoer van man en vrouw kerkuil in juni per uur.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs