Ik zie - ik zie, wat jij niet ..
22.03.25 Ik zie - ik zie, wat jij niet ziet. Door de kier die ontstaan is door het krimpen van..
Door
Linda Persoon
Linda Persoon | zaterdag 21 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 927x
Dit alles gebeurt in enkele seconden maar u kunt net op tijd remmen en ziet de merel gelukkig aan de andere kant van uw auto, nét voor de wielen langs, weer opduiken. Pfoe, dat scheelde maar weinig. Waarom vliegen merels vaak zo laag over de weg? Ik heb het voor u uitgezocht.
De merel is oorspronkelijk een schuwe bosbewoner. Om niet te veel op te vallen en om uit de buurt van zijn vijanden zoals de bosuil, havik en sperwer te blijven, bleef de merel zoveel mogelijk laag in de begroeiing, lekker veilig. Vandaar ook die lage vlucht, even gauw van het ene naar het andere struikje, zo laag mogelijk bij de grond. Inmiddels zien we de merel niet alleen in het bos maar zijn ze de laatste 100 jaar ook steeds meer de dorpen en steden ingetrokken.
Bosmerels zijn er natuurlijk ook nog steeds. Ze zijn schuwer, eten meer rupsen dan stadsmerels (die eten weer meer regenwormen) en leggen minder eieren. Misschien is het leven in het bos wat harder, maar qua verkeer is het in ieder geval een stuk veiliger. Nog niet alle stadsmerels hebben geleerd dat laag vliegen niet handig is in dorp of stad en regelmatig worden merels hierdoor verkeersslachtoffer. Echter worden steeds meer merels ‘streetwise’ en vliegen op veiligere hoogte.
Wie weet is de merel over nog 100 jaar helemaal aangepast aan het stadse leven. Blijft u tot die tijd ook een beetje op ze letten in het verkeer?
22.03.25 Ik zie - ik zie, wat jij niet ziet. Door de kier die ontstaan is door het krimpen van..
22.03.25 De volgers van BDL kunnen hun hart ophalen bij het zien van de webcam van de zeearend..
22.03.25 Het weidevogelseizoen is gestart. De voorbereidingen om het de weidevogels weer naar ..