Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Vol op de rem!

Linda Persoon | zaterdag 21 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 614x

Kent u dat; u rijdt met een lekker gangetje met de auto over straat, als u vanuit uw ooghoek een vogel ziet aankomen. Een merel neemt een duikvlucht vanuit een boom. Hij nadert uw auto van de zijkant en scheert rakelings over het asfalt.

Dit alles gebeurt in enkele seconden maar u kunt net op tijd remmen en ziet de merel gelukkig aan de andere kant van uw auto, nét voor de wielen langs, weer opduiken. Pfoe, dat scheelde maar weinig. Waarom vliegen merels vaak zo laag over de weg? Ik heb het voor u uitgezocht.

Bosbewoner

De merel is oorspronkelijk een schuwe bosbewoner. Om niet te veel op te vallen en om uit de buurt van zijn vijanden zoals de bosuil, havik en sperwer te blijven, bleef de merel zoveel mogelijk laag in de begroeiing, lekker veilig. Vandaar ook die lage vlucht, even gauw van het ene naar het andere struikje, zo laag mogelijk bij de grond. Inmiddels zien we de merel niet alleen in het bos maar zijn ze de laatste 100 jaar ook steeds meer de dorpen en steden ingetrokken.

Streetwise?

Bosmerels zijn er natuurlijk ook nog steeds. Ze zijn schuwer, eten meer rupsen dan stadsmerels (die eten weer meer regenwormen) en leggen minder eieren. Misschien is het leven in het bos wat harder, maar qua verkeer is het in ieder geval een stuk veiliger. Nog niet alle stadsmerels hebben geleerd dat laag vliegen niet handig is in dorp of stad en regelmatig worden merels hierdoor verkeersslachtoffer. Echter worden steeds meer merels ‘streetwise’ en vliegen op veiligere hoogte.

Nog even opletten

Wie weet is de merel over nog 100 jaar helemaal aangepast aan het stadse leven. Blijft u tot die tijd ook een beetje op ze letten in het verkeer?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs