Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vogeleiland Bliek is vernoemd naar jonge haring

Bas Roels | vrijdag 25 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 524x

Vogeleiland Bliek is vernoemd naar jonge haring die wel bliek genoemd wordt. Een toepasselijke naam voor een jong eiland in het Haringvliet. En er is een relatie met de visdieven en dwergsterns die je nu kunt zien broeden op Bliek.
De grote stern met visje in zijn snavel, foto door Bert Ooms.

Het Haringvliet is vernoemd naar de haring en dat is niet voor niets want voor de deltawerken was het Haringvliet de natuurlijke monding van de Rijn en Maas. Net als in de voormalige Zuiderzee zijn dit soort riviermondingen essentieel opgroeigebied voor jonge haring en andere mariene vissoorten. In het Haringvliet kwamen dan ook enorme aantallen haring en andere vissoorten voor. De Haringvlietsluizen zijn in 2019 op een kier gezet als eerste stap in een groots natuurherstelplan voor het Haringvliet waarmee de haring ook weer terug zal keren.

Majestueuze vogels

Voor de nu op Bliek broedende visdieven en dwergsterns is dat goed nieuws. Want deze majestueuze vogels met hun atletisch sierlijke vlucht leven van jonge vis. Met prachtige duikvluchten pikken ze ze zo uit het water. Dat kun je langs het Haringvliet en op Bliek en op vele andere plekken in Nederland prachtig gadeslaan. Op de foto hier zie je de grote stern met een visje in zijn snavel, wellicht komt deze soort ook nog broeden op Bliek?

Hongerige jongen

Hoe meer aanbod aan jonge vis, zeker in de gebieden waar deze soorten nog kunnen broeden, hoe beter. Want dat vergroot de kans dat er ook succesvol uitvliegende jongen grootgebracht worden. En dat is niet vanzelfsprekend en hard werken voor de ouders. Hoe minder ver ze hoeven te vliegen en hoe makkelijker ze vis vinden voor hun hongerige jongen hoe beter natuurlijk. Ik ben benieuwd hoeveel jongen er dit jaar zullen uitvleigen vanaf Bliek de wijde wereld in.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs