Het perspectief
06.06.23 Worden het er niet te veel? Hoe komt het toch, dat er gemakkelijk zo gedacht wordt? I..
Door
Bas Roels
Bas Roels | vrijdag 25 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 379x
Het Haringvliet is vernoemd naar de haring en dat is niet voor niets want voor de deltawerken was het Haringvliet de natuurlijke monding van de Rijn en Maas. Net als in de voormalige Zuiderzee zijn dit soort riviermondingen essentieel opgroeigebied voor jonge haring en andere mariene vissoorten. In het Haringvliet kwamen dan ook enorme aantallen haring en andere vissoorten voor. De Haringvlietsluizen zijn in 2019 op een kier gezet als eerste stap in een groots natuurherstelplan voor het Haringvliet waarmee de haring ook weer terug zal keren.
Voor de nu op Bliek broedende visdieven en dwergsterns is dat goed nieuws. Want deze majestueuze vogels met hun atletisch sierlijke vlucht leven van jonge vis. Met prachtige duikvluchten pikken ze ze zo uit het water. Dat kun je langs het Haringvliet en op Bliek en op vele andere plekken in Nederland prachtig gadeslaan. Op de foto hier zie je de grote stern met een visje in zijn snavel, wellicht komt deze soort ook nog broeden op Bliek?
Hoe meer aanbod aan jonge vis, zeker in de gebieden waar deze soorten nog kunnen broeden, hoe beter. Want dat vergroot de kans dat er ook succesvol uitvliegende jongen grootgebracht worden. En dat is niet vanzelfsprekend en hard werken voor de ouders. Hoe minder ver ze hoeven te vliegen en hoe makkelijker ze vis vinden voor hun hongerige jongen hoe beter natuurlijk. Ik ben benieuwd hoeveel jongen er dit jaar zullen uitvleigen vanaf Bliek de wijde wereld in.
06.06.23 Worden het er niet te veel? Hoe komt het toch, dat er gemakkelijk zo gedacht wordt? I..
05.06.23 Steenuilen vangen weleens een vogel. Met de nadruk op weleens. Niet heel vaak dus. In..
05.06.23 Met de webcam op het zeearend nest met onze pykjes gericht, kunnen we elk moment beki..