Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Voeren, verschonen, schoonmaken en warmhouden

Bernice Sepers | donderdag 7 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 769x

Inmiddels hebben we zes kleine kuikens. En wat doen ze het goed! En niet alleen zij, ook vader en moeder zorgen erg goed voor hun kroost. Helaas zijn twee eieren niet uitgekomenā€¦

Zes of acht kuikens?

Het is niet te verwachten dat de overige twee eieren nog uitkomen. Meestal komen alle eieren van een broedsel binnen 24 uur uit, behalve als een vrouw een deel van de eieren heeft bebroed voordat ze klaar is met leggen. Zoals ik eerder schreef is dit niet het geval en is de vrouw pas begonnen met broeden zodra het laatste ei was gelegd. In alle eieren zou de ontwikkeling dus gelijk op moeten zijn gegaan. Het is waarschijnlijker dat de eieren die nog niet zijn uitgekomen onbevrucht zijn of dat het vruchtje niet (ver genoeg) is ontwikkeld. Het is niet gek dat niet alle eieren uitkomen, dit zie ik geregeld bij andere koolmezen. De eieren worden op een gegeven moment door de vrouw opgeruimd of door de kuikens in het nest getrappeld.

 

Recycling van de schaal

Gelukkig zijn zes eieren wel uitgekomen. De schaal gaat niet verloren. Na het uitkomen eet de vrouw de schaal op of brengt het naar buiten, maar verder helpen de ouders niet bij het uitkomen van de eieren. Uit een ei komen kost heel erg veel energie, maar is een proces dat tijd kost en het kuiken pas kan voltooien als het er helemaal klaar voor is.

 

Zorgen, zorgen en nog eens zorgen

Gelukkig zijn er wel andere dingen die de ouders kunnen doen. Zo zien we dat de kuikens geregeld een lekker rupsje krijgen. Na het voeren keert een kuiken vaak het achterste naar de ouders toe, zodat uitwerpselen aangepakt en afgevoerd kunnen worden. Als u een koolmees met een wit zakje in de snavel ziet vliegen, dan betekent dit dat uitwerpselen afgevoerd worden. Ook houdt de vrouw het nest en de kuikens schoon door af en toe een parasiet weg te pikken. Verder zit de vrouw nog vaak op de jongen om ze warm te houden, omdat de kuikens pas vanaf een dag of 6/7 hun eigen temperatuur kunnen reguleren.

Voeren, verschonen, schoonmaken en warmhouden, meneer en mevrouw koolmees verschillen helemaal niet zoveel van (mensen)ouders. Ga zo door koolmezen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs