Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Vinkenslag

Christ Grootzwagers | vrijdag 18 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 62x

We zien ze best vaak langs de waterkant, de vinken, zowel de mannetjes als vrouwtjes. Maar wat weten we van de vink, we kennen uiteraard zijn zang en genieten van zijn kleurige verenkleed. Maar waar broedt deze? Denk dat de meeste kijkers er geen flauw benul van hebben, dus daar gaat hij.

Nest

De vink maakt zijn nest op verschillende hoogtes, maar haast altijd aan de rand van een bos. Soms in wat hogere struiken, maar meestal toch in bomen. Je zult bijna nooit een dergelijk nest kunnen ontdekken, want het zijn meesters in het camoufleren van hun broedplek. Het nest zit dan ook goed verstopt achter een wat dikkere tak, of achter een dichtbebladerde uitloper.

Zang

De zang van de vink kennen we allemaal wel, de beroemde vinkenslag. Heel vroeger werden er zelfs wedstrijden mee gehouden, dan stonden er lange rijen met kooitjes, die geblindeerd waren. De vogels zongen om het territorium te beschermen, een traditie die gelukkig niet meer bestaat, althans in Nederland en dat is maar goed ook. Een vogel hoort niet in een kooi. De vink zingt vanaf februari tot september, dit om zijn gebied af te bakenen.

Voortplanting

De vink broedt van half april tot juli. De broedduur bedraagt 12 tot 15 dagen. Hoofdzakelijk broedt het vrouwtje, dat soms door het mannetje gevoerd wordt, vanaf het laatste ei. Beide vogels verzorgen de jongen, die het nest na 13 – 14 dagen verlaten, waarna ze nog enige tijd gevoerd worden. Meestal zijn er twee legsels per jaar. Bigamie, het hebben van meer partnes, komt voor. Het aantal eitjes varieeert tussen de 4 en 5, een enkele keer meer, ten hoogste 7 eitjes.

Trek

De vink is een soort die in grote groepen trekt. De trekrichting is west tot zuidwest Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, met stuwing aan de kust. Om in Engeland, of Ierland te overwinteren steken ze de Noordzee rechtstreeks over. De najaarstrek is van september tot december. De voorjaarstrek begint in februari en gaat door tot mei. Veel hangt af van de breedtegraad en het weer. De vink is een dagtrekker, en vliegt vooral in de vroege ochtenduren. Sommige vinken zijn standvogels. Hun slag is anders dan bij trekkende soortgenoten en wordt "bogaardzang" of "Vlaamse zang" genoemd. Vooral mannetjes overwinteren vaak in het broedgebied. Dit leverde de vink zijn wetenschappelijke naam op, coelebs is namelijk Latijn voor 'weduwnaar'.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs