Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Vier op een rij

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 19 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 514x

De jonge kerkuilen zien we steeds zelfstandiger worden. Voor ons als bloggers raakt de kerkuilen koek op, echter de clipmakers trakteren ons iedere dag weer op prachtige beelden. Ik ben benieuwd hoe lang we overdag nog kunnen genieten van het kwartet in de kast.
Foto André Eijkenaar

De ontwikkeling

Tegen het einde van de negende week vliegt een jonge kerkuil redelijk goed en gaat hij voor kortere perioden naar buiten. Een jong van negen weken heeft bijna geen dons meer, hooguit nog wat onder aan de buikzijde, en begint steeds meer op een volwassen uil te lijken.

Tiende week en later: de jonge kerkuilen worden langzamerhand zelfstandig. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van de volwassen vogel.

DOET GOED VOORBEELD GOED VOLGEN?

Kerkuilen doen niet hun ouders na. Ze hebben instincten meegekregen die ze nu aan het oefenen zijn. De ouders verzorgen de jongen nog wel, maar dit gebeurt steeds vaker buiten ons gezichtsveld. De vleugels zijn al sterk en ze vliegen steeds behendiger en moeten zelf gaan leren hun prooi te vangen. Dit hebben ze voor ons zichtbaar geoefend in de nestkast. Ook het fixeren om de exacte plek van de prooi te bepalen en evenzo de afstand tot de prooi inschatten kunnen ze nu in de praktijk gaan brengen. Voor ons als bloggers en voor u als kijker nadert de tijd om ons viertal los te gaan laten.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs