Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
De tuin waar de kerkuil mag jagen

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Verslaafdenzorg

Christ Grootzwagers | maandag 1 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 985x

Vele vrijwilligers worden ingezet om verslaafden te begeleiden, een taak die een heel korps van onbetaalbare krachten met passie volbrengt

Verslaafden jullie of wij?

Verslaafd zijn we allemaal, wij als vrijwilligers, vaak werkend achter de schermen, zij die het allemaal aansturen, maar jullie aan de andere kant van het beeldscherm ook. Samen zitten we vaak uren te turen hoe een vogel simpelweg zit te slapen.

Hoe ga je met die verslaving om?

Je kunt hem accepteren, maar je kunt er ook wat aan doen, domweg een knop indrukken is al voldoende, maar wat is er dan erger, de verslaving of de ontwenningsverschijnselen. 

Blijven kijken?

Ja, dat zou ik maar doen, anders zit je heel de dag met de vraag, wat gebeurt er in de nestkast, wat heb ik gemist. Hoe je het went of keert, velen staan er mee op en gaan er mee naar bed, allerlei activiteiten worden er speciaal op afgestemd.

Waarom kijken?

Beleef de Lente, het lijkt allemaal zo eenvoudig, je hangt wat nestkasten op en hangt er een lampke in en een webcam, stekkerke er in en draaien maar. Nou de vaste kijkers weten ondertussen wel beter, de beelden moeten superscherp zijn, het geluid op het juiste volume. Als men aan het werk is in huis moet men in de verte kunnen horen wat er in de kast gebeurt. We worden verwend.

Wij doen het voor u

Naast alle techniek staat er een groot enthousiast team van vrijwilligers, haast dag en nacht klaar, om alles in goede banen te leiden, mensen zoals u en ik. Allemaal vrijwilligers met groen bloed dat door de aderen stroomt, natuurliefhebbers met passie.

Kerkuilengek?

Zeker weten, de kerkuil heeft bij ons natuurlijk een streepje voor, bijna alle vrijwilligers zitten wel in één of andere uilenwerkgroep.

De meesten hebben juist nu, ook een drukke tijd, immers de kerkuilen broeden op dit moment overal. Kasten moeten gecontroleerd worden, de administratie moet afgewerkt worden, vele uren is men op pad. Hier en daar moet wat bijgestuurd worden op het erf van de kasthouders, er wordt veel gedaan aan voorlichting.

Voorlichting?

Jazeker, ook hier, blogs worden geschreven, vragen worden beantwoord, leerzame clips worden samengesteld, een hele klus, maar gelukkig ook een leuke klus.

Maar ook aan mensen waar kasten hangen, wat mag wel en wat mag niet. Hoe lok je muizen, hoe voorkom je dat uilen verdrinken, wat kun je doen om ongelukken te voorkomen.

Allemaal voor niets?

Nee natuurlijk niet, wij worden rijkelijk beloond. Zonder gekheid, alle vrijwilligers doen dit, omdat de bescherming van o.a. de kerkuil hun aan het hart gaat en dat willen we uitdragen. Een bedankje in de chat, een klik op de vind ik leuk knop, bij de blog of filmpjes, dat doet ons veel goed, dat is voor ons als applaus voor een artiest.

Winstoogmerk?

Zeker te weten, geen geldelijke winst, maar wel hopen we onze passie op u over te brengen. Zodat u anders tegen de natuur aan kijkt, hem wil beschermen, liefst lid wordt van een plaatselijke vogelwerkgroep, natuurorganisatie, of zich aansluit bij Vogelbescherming Nederland.

Samen staan we sterk

Hoe meer mensen zich inzetten voor de daadwerkelijke bescherming van onze natuur, niet alleen vogels, hoe beter het is. In het verleden is er veel mis gegaan, waardoor veel soorten vogels op een rode lijst kwamen te staan, maar ook nu is er volop werk aan de winkel, overal loeren er bedreigingen. Juist daarom is uw hulp, hetzij als vrijwilliger, hetzij als ondersteuner van harte welkom.

Nu genieten, maar ook in de toekomst

Het is een heel verhaal geworden, wat eigenlijk over onze kerkuil zou moeten gaan. Al die tijd dat u hier zat te lezen, zat mevrouw de uil plichtsgetrouw op haar eieren, dat moment heb ik u even ontnomen.

Nog heel even en dan gaat het erom spannen, geniet ervan, deel uw kennis met anderen, maak ze ook enthousiast, uw familie, kinderen en kleinkinderen. Hier achter het scherm of daar buiten, graag tot ziens in de natuur.

Wend uw hoofd niet af zoals in het filmpje

Hoe draait een uil zijn kop


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs