Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Verschil moet er zijn

Christ Grootzwagers | woensdag 8 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 807x

Onder het publiek van Beleef de Lente is er vaak discussie, van wat zien we nu. Altijd mooi, als mensen nieuwsgierig zijn, dus gaan we een tipje van de sluier, zoals dat zo mooi heet oplichten. Altijd al willen weten wat er onder die sluier verborgen zit? Lees dan verder en we zeggen het u.
fitis

Gelijkenis

Veel soorten vogels lijken behoorlijk goed op elkaar. We zullen het de eerste keer nog wat simpeler houden. Dus het niet meteen over de glanskop en matkop hebben. Nee, we houden het iets eenvoudiger, wat heet, een ietse pietse gemakkelijkere soorten. Namelijk het verschil tussen de fitis en de tjiftjaf.

Zwarte poten?

De verschillen zijn subtiel, vaak met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Met een kijker, een echte aanrader voor de vogelaar, wordt het al beter te zien. De tjiftjaf heeft wat zwartere poten als de fitis, deze heeft iets lichtere poten. Maar dan moet de tjiftjaf natuurlijk niet in de modderige vijverrand hebben gezeten.

Lichaamsbouw

Ook een heel goed kenmerk, de tjiftjaf is iets gedrongener als de fitis. Verder is de tjiftjaf iets lichter van kleur. De tjiftjaf heeft ook net iets kortere vleugels als de fitis. Het snaveltje, de tjiftjaffen hebben een geheel donkere snavel, terwijl de fitis over het algemeen een lichte ondersnavel heeft.

Verschil in staartslaan

De tjiftjaf slaat met zijn staart altijd naar beneden bij het zoeken naar voedsel, een fitis doet dat nooit. In India is de tjiftjaf naar deze eigenschap vernoemd, in het Engels vertaald heet hij daar tailwagger. Vrij vertaald naar het Nederlands, komen we uit op staartwippertje. De fitis beweegt ook wel zijn staart, maar toch heel anders.

Ken je geluiden

Zelf vind ik bij vogels de geluiden heel erg voornaam. Loop maar eens met een echte vogelaar mee, die kijkt niet, maar die luistert aandachtig. Fitis en tjiftjaf zijn dan  goed uit elkaar te houden. De tjiftjaf roept zijn eigen naam, luister maar eens naar het volgende fragment. De fitis is een echte zanger en zingt heel melodieus. Als je nu de vogel ziet en meteen ook luistert, dan leer je ze kennen. Wie kent, die geniet, let de komende weken goed op, de tjiftjaf hebben we al gezien en gehoord, maar ook de fitis is al gearriveerd. In het bijgaande filmpje zie en hoor je de fitis.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs