Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Wegvliegende adult zeearend (Foto Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Veren en vliegen

Rianca Vos | maandag 8 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 318x

Nu zijn de pykjes nog afhankelijk van hun ouders, maar dat zal niet lang meer duren en zullen ze hun vleugels spreiden, de wijde wereld in. Maar hoe ontwikkelen zich die vleugels en de veren waardoor ze kunnen vliegen? In deze blog alles over de ontwikkeling van veren en vliegen.

Veerontwikkeling

De kuikens groeien en ontwikkelen zich, het verenkleed verandert. Nu bestaat het verenkleed nog uit dons dat steeds donkerder wordt. Uit dit dons zullen na een maand de eerste veren uitsteken. Na 40 dagen zullen de veren het dons steeds meer overnemen totdat dit in de zevende week verdwenen zal zijn. Het klapperen van de vleugels begint pas wanneer de vleugels gedeeltelijk van veren zijn voorzien. Na acht weken moeten alleen de veren van de vleugel en de staart zich nog volledig ontwikkelen. Dit zal na ongeveer elf weken compleet zijn.

Veren en vliegen

Zeearenden en andere vogels gebruiken hun veren en sterke borstspieren om te vliegen. Veren bestaan uit een holle schacht met aan weerzijden vlaggen. Elk zijtakje binnen een vlag heeft aan beide kanten een rijtje weerhaakjes die perfect op elkaar passen. Omdat die zijtakjes zeer dicht op elkaar zitten vormen ze een waterdicht geheel. Om te kunnen vliegen hebben vogels slagpennen en staartpennen. De slagpennen, welke zich in de vleugel bevinden, geven de vogel lift en stuwkracht om te kunnen vliegen. De staartpennen geven lift en stabiliteit. Hiernaast worden ze gebruikt om te sturen en te remmen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs