Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Oeps, verkeerde afslag genomen...

Door Bernice Goffin

Vanzelfsprekend? Dus niet!

Bernice Goffin | maandag 17 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 156x

Elke dag weer zes kerkuilen in beeld. En soms zelfs een bonus-kerkuil bij onze Beleef de Lente- collega's! Het zien van kerkuilen lijkt bijna vanzelfsprekend te worden. Voor de doorsnee Nederlander is dit echter totaal niet het geval.
Een kerkuil in de Biesbosch. Bijzonder, want het moeras is juist niet het typische leefgebied van de kerkuil.

Het regent kerkuilen!

Op Beleef de Lente lijken er ineens overal kerkuilen te kunnen opduiken. Van de week was er regelmatig eentje op bezoek bij de steenuilenkast, tot ongenoegen van man steenuil (clip). En misschien kun je je ook nog wel de kerkuil herinneren die in de Biesbosch bij het visarendnest opdook, de rovende marter goed in de gaten houdend (clip). Het lijkt zo bijna alsof de kerkuil eenvoudig te zien is. Maar tenzij je je op zo een uniek erf bevindt als de camerakast, is niets minder waar. Heb jij wel eens het geluk gehad om een kerkuil in het echt te zien? Ook ik heb nog maar enkele keren dit geluk gehad. En in de meeste gevallen was dat, jawel, op dit erf! Verder een keer een witte schim, ’s nachts over de weg scherend. Of een ijselijke krijs tijdens een campinguitje op het platteland. Maar de kerkuil blijft mysterieus, onzichtbaar, voor de meesten van ons.

 

Een brede verspreiding

En dat terwijl de uil bijna over het gehele land verspreid voorkomt, kijk maar eens naar het onderstaande kaartje van de verspreiding. Zelfs op de meeste Waddeneilanden is de uil te vinden.  Maar wat óók uit het kaartje blijkt, is dat de kerkuil maar in lage dichtheden voorkomt. Op de absolute ‘hotspots’ kunnen misschien circa 10-20 paar per atlasblok (5x5 kilometer) voorkomen, maar op de meeste plekken is de dichtheid veel lager. In het zuiden en oosten liggen de dichtheden over het algemeen iets hoger.

 

Een kerkuil zien of horen?

Oké, dus de kerkuil komt in de meeste regio’s wel voor, maar hoe vínd je ze dan, hoor ik je vragen? Hoewel het waarnemen van een kerkuil niet makkelijk is, kun je je kansen natuurlijk vergroten door op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Een late avondwandeling, als het al nagenoeg helemaal donker is, door kleinschalig agrarisch gebied geeft waarschijnlijk de beste kansen om de krijs van de kerkuil te horen. Dat geluid kan je inmiddels vast dromen en anders kun je nog altijd wat filmpjes van de baltsperiode terugkijken om je geheugen op te frissen. In het vroege voorjaar laat de kerkuil zich het beste horen, maar ongepaarde mannetjes kunnen zich nog veel langer later horen. Als je eenmaal weet waar het territorium zich bevindt, kun je zomaar het geluk hebben om de witte schim voorbij te zien vliegen.

 

Of toch maar terug naar Beleef de Lente?

Klinkt dit allemaal wat te vaag en te onzeker? Dan zou ik toch maar weer gauw op de webcam van Beleef de Lente inschakelen om de uiltjes te zien. Hoewel het heel bijzonder is om met je eigen ogen een kerkuil te zien, zijn de intieme beelden die we op de camera’s hier meekrijgen eigenlijk net zo bijzonder. Of misschien zelfs nóg bijzonderder? Vanzelfsprekend is het in ieder geval niet.

De verspeiding van de kerkuil in Nederland. Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs