Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Van scherm naar boek: verloop van het onderzoek

Bernice Goffin | maandag 8 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 696x

Vorig jaar hebben enkele fanatieke observeerders 24/7 met hun neus op het scherm gezeten om alles te noteren wat er bij onze kerkuilen gebeurde. Maar wat is er daarna precies gebeurd met al deze gegevens? In dit blog een kijkje achter de schermen van het onderzoek.
Het prachtige tijdschrift waarin het artikel over onze kerkuilen is verschenen.

Stap 1: de neus op het scherm

Ja, dit noemde ik al. Als je onderzoek wilt uitvoeren moet je natuurlijk wel gegevens hebben om te onderzoeken. En daarbij kregen we erg veel hulp van een aantal vaste kijkers bij de Beleef de Lente kerkuil. Onze onderzoekschef Teckeltje vulde waar nodig de gegevens aan en vatte ze overzichtelijk samen. Een uitgebreide en goed georganiseerde dataset van onder andere het aantal paringen, de broedduur en het aantal aangevoerde prooien: dat is de basis van een goed onderzoek!

 

Stap 2: cijfertjes turen

Een klus die maar weinig mensen waarderen, maar ook dit hoort bij onderzoek. De gevonden cijfers moeten in berekeningen verwerkt worden om de cijfers goed te kunnen samenvatten. Zo willen we de aantallen aangevoerde muizen bijvoorbeeld omrekenen naar gewichten om te kijken hoeveel gram vlees de kerkuilen nu precies eten. En al die cijfertjes moeten natuurlijk ook overzichtelijk worden gemaakt in grafieken en tabellen, anders duizelt het al helemaal. Als je even pech hebt werkt het computerprogramma dan ook een keer niet mee en veranderen al je berekeningen opeens in bizarre cijfers. Soms om je computer van uit het raam te gooien, maar de resultaten zijn het dubbel en dwars waard!

 

Stap 3: de bibliotheek in

En daar zien we dan resultaten van de berekeningen. Niet te geloven dat de kerkuilen zoveel voedsel hebben aangesleept! Maar hoe vergelijkt dit zich met eerder onderzoek naar kerkuilen? Daarvoor moesten we de (veelal digitale) bibliotheek induiken. Hieruit bleek dat sommige van onze bevindingen nog niet eerder goed onderzocht waren, zoals de voedselinname van wilde kerkuilkuikens. Dit soort bijzondere zaken maken ons onderzoek uniek en moeten dus uitgebreid worden vermeld.

 

Stap 4: Eindelijk op papier!

En dan kunnen we eindelijk ons onderzoek delen. Alles wordt uitgebreid opgeschreven en nauwkeurig gecontroleerd. Het onderzoek dat wij in elkaar hebben gezet is te vinden in het blad ‘Uilen’. Een prachtig tijdschrift dat iedere uilenliefhebber zal boeien: er staat veel interessante informatie in, maar wel zó opgeschreven dat het voor iedereen goed te begrijpen is. Het laatste nummer van ‘Uilen’ is te bestellen via de website van STONE. Ik raad het iedereen aan: reuzeinteressant en door het tijdschrift te kopen help je ook nog eens de uilenwerkgroepen die met hart en ziel onze uilen beschermen.

 

Stap 5: vervolgonderzoek

Grappig genoeg is de conclusie van onderzoek vrijwel altijd dat er veel is wat we nog niet weten en dat er dus nóg meer onderzoek moet worden gedaan. En dat zullen we dan ook doen. Ook dit jaar gaan we de kerkuilen weer uitgebreid volgen en kijken hoe we de gegevens kunnen gebruiken. Om het onderzoek te starten ligt de bal bij man kerkuil: laat hem eerst maar even die leuke dame aan de haak slaan. Dat lijkt gelukkig al goed te verlopen!

Een deel van de dataset waarin de hoeveelheden muizen naar gewichten in grammen (G) worden omgerekend. Duizelt het al?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs