Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | maandag 8 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 724x
Ja, dit noemde ik al. Als je onderzoek wilt uitvoeren moet je natuurlijk wel gegevens hebben om te onderzoeken. En daarbij kregen we erg veel hulp van een aantal vaste kijkers bij de Beleef de Lente kerkuil. Onze onderzoekschef Teckeltje vulde waar nodig de gegevens aan en vatte ze overzichtelijk samen. Een uitgebreide en goed georganiseerde dataset van onder andere het aantal paringen, de broedduur en het aantal aangevoerde prooien: dat is de basis van een goed onderzoek!
Een klus die maar weinig mensen waarderen, maar ook dit hoort bij onderzoek. De gevonden cijfers moeten in berekeningen verwerkt worden om de cijfers goed te kunnen samenvatten. Zo willen we de aantallen aangevoerde muizen bijvoorbeeld omrekenen naar gewichten om te kijken hoeveel gram vlees de kerkuilen nu precies eten. En al die cijfertjes moeten natuurlijk ook overzichtelijk worden gemaakt in grafieken en tabellen, anders duizelt het al helemaal. Als je even pech hebt werkt het computerprogramma dan ook een keer niet mee en veranderen al je berekeningen opeens in bizarre cijfers. Soms om je computer van uit het raam te gooien, maar de resultaten zijn het dubbel en dwars waard!
En daar zien we dan resultaten van de berekeningen. Niet te geloven dat de kerkuilen zoveel voedsel hebben aangesleept! Maar hoe vergelijkt dit zich met eerder onderzoek naar kerkuilen? Daarvoor moesten we de (veelal digitale) bibliotheek induiken. Hieruit bleek dat sommige van onze bevindingen nog niet eerder goed onderzocht waren, zoals de voedselinname van wilde kerkuilkuikens. Dit soort bijzondere zaken maken ons onderzoek uniek en moeten dus uitgebreid worden vermeld.
En dan kunnen we eindelijk ons onderzoek delen. Alles wordt uitgebreid opgeschreven en nauwkeurig gecontroleerd. Het onderzoek dat wij in elkaar hebben gezet is te vinden in het blad ‘Uilen’. Een prachtig tijdschrift dat iedere uilenliefhebber zal boeien: er staat veel interessante informatie in, maar wel zó opgeschreven dat het voor iedereen goed te begrijpen is. Het laatste nummer van ‘Uilen’ is te bestellen via de website van STONE. Ik raad het iedereen aan: reuzeinteressant en door het tijdschrift te kopen help je ook nog eens de uilenwerkgroepen die met hart en ziel onze uilen beschermen.
Grappig genoeg is de conclusie van onderzoek vrijwel
altijd dat er veel is wat we nog niet weten en dat er dus nóg meer onderzoek
moet worden gedaan. En dat zullen we dan ook doen. Ook dit jaar gaan we de
kerkuilen weer uitgebreid volgen en kijken hoe we de gegevens kunnen gebruiken.
Om het onderzoek te starten ligt de bal bij man kerkuil: laat hem eerst maar
even die leuke dame aan de haak slaan. Dat lijkt gelukkig al goed te verlopen!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..