Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Van den Vos

Roos Tol | zondag 25 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 561x

Vorige week kwamen we terecht in de vermeende duivelse dieren; vleermuizen. Vandaag gaan we nog even door met zo’n nachtbeest. Met een even slechte reputatie. Wreed, bedrieglijk, sluw, duivels, doortrapt, hebzuchtig, boosaardig. Onheilspellend en onheil brengend. Leep.

Nee, de vos (Vulpes vulpes) geniet geen beste reputatie bij de mens (Homo sapiens). In het beste geval bewonderen wij hem om zijn slimheid. Sluw of slim, doortrapt of handig, hoe dan ook: vorig jaar was de opwinding bij ons vijverkijkers groot en nu opnieuw liep de vos ons beeld binnen met een BENG!

Weinig dieren zijn zo vanaf den beginne ge-antro-po-mor-fiseerd. Antropomorfisme is het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-mensen, bijvoorbeeld dieren. De wolf is hier ook duchtig slachtoffer van. De vos, een roofdier ter grootte van een kat, met een enorme vacht en staart, doet al sinds de Griekse oudheid mee als slechterik in fabels en vertellingen.

Reynaerde

In de Middelnederlandsche dierfabel Van den Vos Reynaerde is de vos alle andere dieren te slim af als het aankomt op een berechting vanwege zijn vele verschrikkelijke misdaden. Verkrachting, moord, diefstal, misleiding, trouweloosheid; niets menselijks is de vos vreemd.

In werkelijkheid zijn vossen monogaam en wat eten betreft vooral opportunistisch. Ze eten echt álles. Bij voorkeur kleine en middelgrote dieren zoals kevers, muizen, konijnen, hazen, kuikens… eieren, regenwormen. Maar ook bessen en andere vruchten. In onze (voor)steden is hij steeds vaker te zien. Wij met ons afval zijn uitnodigend.

Een vos hoeft maar zo ’n vijfhonderd gram voedsel per dag te “vangen”. Als hij meer vangt dan hij nodig heeft, kan hij dit ook begraven. Vindt hij altijd weer terug.
De slachting die soms wordt aangericht onder bijvoorbeeld kippen, is vooral te wijten aan onze gewoonte om heel veel prooidieren op een heel kleine oppervlakte te houden (ook hier treft een gelijkenis met wolven). En deze niet altijd accuraat te beschermen.

Drie dagen seks 

... en toch toegewijd vader

Je zou het van dit “loeder” misschien niet verwachten, maar zoals gezegd is de vos monogaam. Voor een rekel - mannetjesvos – is het seksleven buitengewoon beperkt. Slechts drie dagen in januari is de moervos paringsbereid!
Terwijl zij … in maart… bij de jongen blijft, en zoogt, brengt pa haar eten. Rond mei krijgen de kleintjes vast voedsel van beide ouders. Zo tegen oktober mogen de jongen uitzwerven naar hun eigen territorium.

Alleen met het hart

Met heel zijn slechte reputatie trof mij extra het vosje in het prachtige boekje “De kleine prins” van Antoine de Saint-Exupéry.
De kleine prins ontmoet een vos. De vos vraagt hem om hem tam te maken.
“Als jij me tam maakt, dan wordt mijn leven vol zon. Dan ken ik voetstappen, die van alle andere verschillen. Voor andere voetstappen kruip ik weg onder de grond, maar jouw stap zal me juist uit mijn hol roepen, als muziek. “

“Alleen de dingen die je tam maakt, leer je kennen”.

En daarna geeft hij één van de allermooiste lessen uit dit wondermooie boekje.

Alleen met het hart kun je goed zien.
Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.

Tot zo ver de vos, dit magnifieke, prachtige, intelligente nachtdier waarvan ik hoop dat we hem nog heel vaak mogen waarnemen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs