Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Uitvliegen.. en dan?

Merel Zweemer | dinsdag 5 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 360x

Vol verwachting klopt ons hart… Wanneer vliegen de twee jonge zeearenden uit? En doen ze dat op dezelfde dag of blijft er eentje wat langer zitten? Ik ben net als jullie reuzebenieuwd! De vraag kwam langs hoe de kuuks straks aan eten komen nadat ze uitvliegen. In deze blog ga ik daar dieper op in.

Lang leerproces

In een eerdere blog beschreef ik al eens dat de zeearend een langlevende vogel is. Dat merk je aan meerdere zaken. Het duurt lang voordat ze volwassen zijn, ze hebben maar één legsel per jaar, ze hebben maar weinig (1-3) jongen per legsel en die doen er lang over om zelfstandig te kunnen vliegen. Heel anders dan bij een koolmees of een merel.

Dat betekent ook dat als de kuuks straks het nest verlaten, ze nog lang niet zelfredzaam zijn. In tegendeel. Je ziet ze nu vliegoefeningen doen, dat is zodat ze straks het nest veilig kunnen verlaten zonder te pletter te vallen. Maar dat wil niet zeggen dat ze dan ook meteen de kunst verstaan om te kunnen zweven, bidden en landen waar ze maar willen. De eerste weken na het uitvliegen zullen ze zich dus vooral bekwamen in het vliegen.

Ondertussen..

Terwijl er straks twee onhandige pubers door de zomerpolder Laban hippen en fladderen, hebben de ouders nog werk genoeg. Eenmaal uit het nest begint een nieuwe fase. Ook nu wordt waakzaamheid en zorg van de ouders verwacht. De jongen moeten nog van alles leren. Denk maar na, ze hebben nog nooit een vos gezien, of een ree, of een mens, of een boot.

Terwijl de jongen op hun ontdekkingstocht zijn, worden ze nog steeds gevoerd door pa en ma zeearend. Dat wordt wel steeds minder. Over de komende maanden zullen de jongen hun ouders observeren en nadoen en uiteindelijk zal dat resulteren in het zelfstandig kunnen vangen van prooi.

De wijde wereld in

Dus nee, ze worden niet meteen aan hun lot overgelaten. Wanneer pa en ma over een half jaar weer beginnen met het opknappen van hun nest en vooral wanneer ze op het punt staan van eileg, worden de jongen van nu hardhandig geweerd van de omgeving van het nest. Maar zeearenden zijn best tolerant. De jongen mogen dan nog rondhangen in het gebied waar ze geboren zijn. Over de komende maanden zullen ze steeds grotere uitstapjes maken en op enig moment besluiten om de Alde Feanen achter zich te laten en een nieuw gebied te gaan bewonen…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs