Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uit de ijskast! (Update: toch weer een eitje gesneuveld)

Marieke van den Heuvel | dinsdag 11 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 172x

Het blijft een bumpy ride. Helaas is er vanmorgen vroeg toch weer een eitje gesneuveld. Laten we hopen dat de twee overgebleven eitjes wel heel blijven. Fingers crossed!
Broedvlek foto www.falcoperegrinus.nl

Uit de ijskast

Nee niet de eieren. Die komen lekker uit het warme lichaam van vrouw slechtvalk van het Rijks. Ik heb het over mijn blog over broeden. Die had ik al geschreven voordat ook het laatste ei uit het eerste legsel stuk ging. Dus deze maar even in de ijskast gezet voor het geval op de Mortel een ei zou komen. Dan kon ik het blog mooi gebruiken. Dus alle ogen waren nu op de Mortel gericht, maar man en vrouw slechtvalk van het Rijks hadden toch een verrassing in petto voor ons. Inmiddels drie eieren in de nestkast. Dus het blog weer uit de ijskast gehaald!

Vrouw zien we regelmatig bij en op de eieren, maar de eieren liggen ook nog wel eens open en bloot. Eigenlijk weten we pas achteraf wanneer het echte broeden is gestart.

Een na laatste ei

Meestal begint het echte broeden bij slechtvalken pas als het een na laatste ei er is. Tot die tijd ligt de ontwikkeling van het embryootje in het ei nagenoeg stil. De ouders zien we wel al vanaf het eerste ei regelmatig op of bij de eitjes. Dat is binding. Het duurt ongeveer 33 tot 35 dagen tot dat de eitjes uitkomen.

Voorkomen leeftijdsverschil kuikens

Dat slechtvalken pas na het een na laatste ei gaan broeden heeft een reden. De embryootjes in de verschillende eitjes ontwikkelingen zich dan namelijk onder dezelfde condities en zo komen de kuikens zo kort mogelijk na elkaar uit het ei. De slechtvalkkuikens groeien zo in het zelfde tempo met elkaar op.

Broedvlek

Is belangrijk bij het broeden. Het is een speciaal plekje op de buik met minder veren en een betere doorbloeding voor extra warmte. Een soort warmtekruik. De broedvlek ontwikkelt zich onder invloed van hormonen zodra de slechtvalken het eerste ei zien. Zowel man als vrouw krijgen een broedvlek, want beide nemen de schone taak van het broeden op zich! Man ongeveer een derde per etmaal. De vrouw altijd 's nachts.

In de draaimolen

De eitjes worden regelmatig gedraaid en gekeerd. Er past namelijk maar één ei tegelijk onder de broedvlek. Dat is de meest ideale plek voor het ei. Om te zorgen dat alle eitjes gelijke kansen krijgen, gaan ze in de “draaimolen”. Ze wisselen van plek. Het keren en draaien zorgt er ook voor dat de embryootjes niet verkleven tegen de vliezen. Het houdt ze in de juiste positie in het ei.

De eieren in Amsterdam worden lekker warm gehouden. Het broeden is begonnen. Hopelijk komt er ook nog goed nieuws uit de Mortel!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs