Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Uilenogen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 25 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1841x

Ooit wel eens geprobeerd in het pikkedonker een muis te vangen? Waarschijnlijk niet, maar de kans dat lukt is ook extreem klein. Toch slaagt een gemiddelde uil erin om zo'n kunstje meerdere malen per nacht te flikken. Niet in de laatste plaats doordat ze een geweldig paar ogen hebben.

Extreem lichtgevoelig

Uilenogen zijn wondertjes van vernuft. Omdat uilen overwegend in de schemering en het donker actief zijn, moeten hun ogen optimaal gebruik weten te maken van het weinige licht dat er op die momenten is. Ze moeten dus extreem lichtgevoelig zijn. En dat zijn ze ook. Het oog van een bosuil bijvoorbeeld, is tweeëneenhalf keer zo lichtgevoelig als dat van een mens.

Verschillend gekleurd

Het zal de meeste kijkers niet zijn ontgaan: de kerkuil en de bosuil hebben donkere, bijna zwarte ogen terwijl de steenuil gele ogen heeft. Dat laatste geldt ook voor de velduil. De ransuil en de oehoe daarentegen, hebben oranje ogen. Daarmee hebben we het hele palet gehad. Kijk eens naar de illustratie (middelste rij ogen) bij dit blog. Herken je de uilen aan hun ogen? Spoileralert: de juiste oplossing staat onderaan dit blog.

Zegt de oogkleur iets over wanneer uilen jagen?

Soms wordt er wel gedacht (en geschreven) dat je met gele ogen overdag beter kunt zien en dat steenuilen daarom overdag actief zijn. En dat oranje ogen optimaal zouden zijn om in de schemering te jagen. Met zwarte ogen zou je het best toegerust zijn om in het holst van de nacht  op muizen te jagen. Uit onderzoek blijkt echter geen enkel verband. Ga ook zelf maar na: steenuilen zijn vooral actief in de uren na en voorafgaand aan de schemering (oranje), maar jagen ook zeker rond het middernachtelijk uur (zwart). In de jongentijd jagen ze soms ook overdag (geel). Ik heb nooit opgemerkt dat hun oogkleur mee verandert.

Blauwe ogen

Uilen met blauwe ogen zijn er niet voorzover ik weet. Wie wel blauwe ogen hebben zijn kauwtjes. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de lichtblauwe ogen van kauwtjes door hun iriserende werking goed zichtbaar zijn in donkere ruimtes. Een holenbroeder als de kauw laat daamee snel aan indringers zien dat de holte waarin hij broedt, al bezet is. Ogen als communicatiemiddel dus, heel bijzonder. De andere kraaiachtigen, die geen van alle in holen broeden, hebben 'gewone' donkere ogen. Zij hebben deze aanpassing niet nodig.

Tweede ei

Een verrassend vroege legselstart in Dongen, Anjo schreef er al over in haar blog. Vandaag mogen we het tweede ei verwachten. Als de Dongense dame zich aan het legboekje houdt: om 23:37 uur, precies 54 uur en 40 minuten na haar eerste ei. Dat is althans de gemiddelde leginterval (tijd tusssen de leg van twee eieren) bij 14 nesten die de afgelopen jaren met camera's geobserveerd zijn. Of ze zich daaraan houden? Omdat vannacht de zomertijd is ingegaan, zal het een uurtje eerder zijn. Of was het juist andersom: een uurtje later? Misschien ook houdt de dame in kwestie er een eigen agenda op na en ploft nummer twee al in het begin van de avond op de kastbodem. Of pas na middernacht. Geert de clipmaker is er in ieder geval klaar voor, dus we hoeven niks te missen.

 

Middelste rij links naar rechts: ransuil - oehoe - velduil - steenuil - bosuil - kerkuil 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs