Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Turbotempo

Ronald van Harxen, STONE | zondag 27 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 877x

In tegenstelling tot het nest voor de camera, lijken in het Winterswijkse nest wel alle 5 jongen groot te komen. De leeftijd van dit 5-tal komt overeen met die van het jong in Dongen, zodat het goed mogelijk is de ontwikkeling van het jong te schetsen aan de hand van die in Winterswijk. Kijk mee!

Turbotempo

Wat een groeitempo hebben die jonge kauwen! Dat is het eerste wat opvalt als je een nest om de week bezoekt. Tijdens mijn eerste bezoek waren de jongen een dag of 4 oud, naakt, hulpeloos en met dichte ogen. Gisteren, tijdens mijn derde bezoek, waren ze een dag of 23 en al ‘echte’ kauwen. We hebben ze niet gewogen, maar volgens de boekje weegt een kauw die uit het ei kruipt, een kleine 10 gram. Iets meer dan 3 weken verder wegen ze rond de 200 gram. Elke dag komt er dus een gram of 8 bij. Ze groeien of hun leven ervan afhangt, zo snel. Turbotempo!

Verenkleed en snavel

Het verenkleed maakt eenzelfde snelle ontwikkeling door. Kauwen worden zo goed als naakt geboren en amper 14 dagen later komt de vlag van de handpennen al voorzichtig uit de bloedspoel. Een week later valt op hoe hard de handpennen gegroeid zijn: de vlag is al een paar centimeter lang. Hetzelfde geldt voor de staart. Opvallend is ook de groei van de snavel. Is die de eerste drie weken nog buitenproportioneel groot ten opzichte van de kop en de rest van de vogel, vanaf de derde week worden de verhoudingen wat normaler. Welke orgaan die eerste weken het belangrijkste is, behoeft dan ook geen toelichting. Grappig is dat het voorste deel van de snavel hard aanvoelt, terwijl het achterste deel, zo’n beetje waar de kop begint (naar de mondhoeken toe), voelt alsof het van rubber is gemaakt. Met je vinger kun je het indrukken, heel elastisch. Hierdoor slaagt een jonge kauw erin zijn snavel wagenwijd open te sperren, zoals we bij elke voeding kunnen constateren.

Blote buik

Het meest opvallende onderdeel afgelopen vrijdag was de buik. Goed gevoede jongen hebben een buik als een opgeblazen ballon. Dat effect wordt nog versterkt omdat er nog geen veren op groeien. Pas op een leeftijd van 25 dagen beginnen zich daar veren te ontwikkelen. Waarom de veergroei op de buik zo laat begint, is mij onduidelijk. Mogelijk dat het iets met hygiëne te maken heeft. Kauwen op deze leeftijd liggen eigenlijk het grootste deel van de dag op hun buik, pas na de vierde week zijn de poten zo stevig dat ze er langere tijd op kunnen staan. Een kale buik is makkelijker schoon te houden dan een bevederde buik, waaraan zich gemakkelijk prooiresten, poep en braakbalresten kunnen hechten. Als je niet op je poten kunt staan, is zo’n buik niet goed schoon te houden. Voor de isolatie zijn buikveren ook nog niet nodig omdat ze met hun ‘blote buik’ in de warme donzige nestbekleding liggen. Misschien is daar zelfs wel warmer met een blote buik dan met een isolerende laag van veertjes. Die houden immers ook de warmte van buiten tegen.

Gedrag

De kauw die ik eruit pakte, liet zich de bekijk- en fotografeersessie vrij gelaten welgevallen. Hij deed wel enkele pogingen weg te fladderen, maar erg overtuigend was het allemaal niet. Wat ook tijdens het vorige bezoek al opviel: bij het naderen van het nest vloog een van de oudervogels – waarschijnlijk het vrouwtje – direct van het nest, nog voordat we de ladder tegen de boom gezet hadden. Onder het uiten van enkele alarmkreten, vloog ze rond de nestboom. Het duurde maar even of overal vandaan kwamen soortgenoten aanvliegen. We telden er deze keer 20. In een losse wolk bleven ze een tijdje boven ons vliegen, om zich daarna weer te verspreiden. Typisch gedrag voor een kolonievogel, al liggen de nesten waarschijnlijk niet heel dicht bij elkaar. Mogelijk zaten er ongepaarde dieren tussen. Mooi om te zien.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs