VOGELZANG
18.03.25 Overal klinkt op dit moment de vogelzang, vooral in de vroege ochtend valt dit op. He..
Door
Camilla Dreef
Camilla Dreef | vrijdag 3 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1027x
Lepelaarkuikens hebben ongeveer 40 dagen nodig om vliegvlug te worden. Vanaf dat moment zijn het geen kuikens meer, maar noemen we ze juvenielen. Ze zijn in staat om te vliegen, hoewel ze soms nog rond de broedplek blijven hangen. Dit is ook het moment dat zelf voedsel moeten leren zoeken, terwijl ze ook nog bijgevoerd worden door hun ouders.
Lepelaaronderzoeker Ernst Poorter onderscheidt drie kuikenfases, namelijk:
- Waggelstadium (leeftijd: 0-17 dagen)
- Wandelstadium (leeftijd: 18-24 dagen)
- Fladderstadium (leeftijd: 25-40 dagen)
Bij kolonies op de grond is het normaal dat kuikens aan de wandel gaan na ongeveer 2,5 week. Bij de Buitenliede kunnen we niet echt spreken van wandelen, maar we zien de kuikens wel klauteren en fladderen.
BC voor: de jongste kuikens voor onze camera’s zij nu zo’n 15 dagen oud. Ze zitten nog in het waggelstadium, waardoor ze nog weinig capriolen uithalen, maar vooral wachten, eten en poepen.
BC achter: deze kuikens zijn zo’n 22 dagen oud en we zien dan ook dat ze veel beweeglijker zijn dan de kuikens op het voorste nest. Gisteren viel een kuiken uit het nest, maar die kon ook weer omhoog klauteren, onder aanmoediging van de chat. Vandaag kieperde er wel een jong over de nestrand. Tot zover heb ik hem/haar nog niet zien terugkeren. Wat betekent dat voor de lepelaar?
Het gevallen kuiken is nog wel afhankelijk van zijn/haar ouders voor voedsel. Er zijn dus 3 opties: weer het nest in klimmen, hopen dat de ouders ook onder het nest voeden of verhongeren. In de kolonie zie ik regelmatig ouders jongen voeden buiten het nest, maar dan zijn vaak ook de broertjes en zusjes aan de wandel gegaan. Het wordt dus spannend.
Nestcam: De kuikens voor de nestcam zijn nu zo’n 30 dagen oud en bewegen volop in het nest. Balancerend op de rand of vliegoefeningen met af en toe al kleine sprongetjes. Deze zitten dik in hun fladderfase. Het wordt interessant om te zien hoe lang ze nog op het nest zullen blijven.
Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar
18.03.25 Overal klinkt op dit moment de vogelzang, vooral in de vroege ochtend valt dit op. He..
18.03.25 In de vorige blogs van Ronald ging het vooral over de eitjes, wat is nu de ideale gro..
18.03.25 Bij Beleef de Lente zijn er verschillende soorten roofvogels te bewonderen: uilen, ar..