Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Tot lering en vermaak

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 18 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 933x

Prachtig om de imposante verdediging van vrouw kerkuil te zien als er gevaar dreigt en hoe ze zich verdedigd door te blazen, te klakken en te schreeuwen. Bekijk de clip van Nella, ‘Onraad buiten de kast’.
Foto André Eijkenaar

Ondertussen in de nestkast: tijd voor het vrouwtje om te ruien

Er liggen nogal wat veren op de nestplaats. Het vrouwtje heeft nu alle tijd om haar veren te vervangen. Over ongeveer 6 tot 7 weken, wanneer de jongen drie weken oud zijn, gaat ze weer jagen. Een aantal hand- en armpennen zijn dan vervangen, zodat het verenkleed klaar is voor de jacht op muizen. Het duurt drie jaar(!)voordat alle veren zijn vervangen. Het mannetje kan de rui uitstellen tot na het broedseizoen. Zolang er jongen zijn moet hij voor de aanvoer van prooien zorgen en moet zijn verenkleed in goede conditie zijn. In het vierde jaar begint de rui opnieuw. Aan de aantallen veren is te zien dat het vrouwtje minstens drie jaar oud is.

Andere manier van jagen

In de meeste gevallen jaagt de kerkuil vanaf een zitplaats (paaltje of boom), maar bij zoveel muizen als dit jaar vliegt de uil laag over de grond om de muizen te grijpen. Het komt zelfs voor dat er lopend in een weiland gejaagd wordt. In de meeste gevallen bereikt de muizenplaag in oktober zijn hoogtepunt. In ieder geval voedsel genoeg voor het derde broedsel.

Om alvast in uw agenda te noteren

Zaterdag 12 oktober 2019 organiseren Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland, Stone en de Oehoe Werkgroep Nederland, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, de tweejaarlijkse landelijke uilendag.

We zorgen dat er die dag afwisselende lezingen zijn en er zijn natuurlijk informatiestands aanwezig.

Locatie: Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 te Meppel.

Iedereen is welkom en de entree is gratis en namens het bestuur van de SKWN ontmoet ik u graag.

Het definitieve programma komt binnenkort hier, houdt u deze dus in de gaten. En graag tot ziens op 12 oktober 2019 in Ogterop.

 

Ook in Friesland grote 2e legsels. Foto Joeke J. Paulusma

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs