Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Topouders

Margot de Kam | zaterdag 13 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 720x

Wat is het toch bijzonder dat we het leven van deze roofvogels, de snelste dieren ter wereld, van zo dichtbij mogen aanschouwen. We zullen gaan zien dat het hele zorgzame ouders zijn. Alles voor het nageslacht.

Contact met de eieren

We hebben al gezien dat zowel vrouw als man slechtvalk het eitje hebben begroet, ze geven het een likje en chuppen er zachtjes tegen. Ze zijn zich bewust dat hun kuikens in wording in de eitjes zitten. Als de embryo´s straks groter zijn, gaan ze het ook voelen bewegen, en vlak voordat ze zullen uitkomen horen ze ze al piepen.


Samen broeden

Maar eerst moeten ze nog ruim een maandje broeden voor het zover is. Bijzonder is dat de vaders bij slechtvalken meehelpen met het broeden. Dit is belangrijk. Slechtvalken moeten het hebben van hun enorme spierkracht met hun vliegkunst. Ze jagen op vogels, met snelheden van boven de 350 km per uur. Vrouw slechtvalk moet daarom haar vliegspieren in goede conditie houden.


Ze laten de eerste eitjes steeds alleen liggen

Dit is expres. De eitjes mogen gerust koud liggen, daar kan het kleine beginnende leven tegen. Het echte broeden begint pas als het een na laatste ei is gelegd. Zo kienen ze precies uit, dat de kuikens straks ongeveer gelijk uit het ei kruipen. Zodoende heeft elk kuiken gelijke kans en wordt het niet door een oudere broer of zus verdrongen.

We wachten nu eerst op de leg van de volgende eitjes. Er zullen er, met tussenpozen van gemiddeld 55 uur, waarschijnlijk nog 2 of 3 komen. Tot die tijd liggen ze soms wel bij of op de eitjes, maar het is nog niet echt broeden. Later meer over het broeden.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs