Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tjielp

Roos Tol | zondag 6 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 525x

Hij had een eigen tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij ging de wereld over. Hij geldt als zinnelijker dan de godin Aphrodite/Venus.
Foto: Erik

Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp – tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp

Tjielp
etc.*

De huismus

Zoals de wolf, later de hond, de mens volgt, zo volgt Passer domesticus ons de wereld over. Achter onze etensresten, akkers, graanschuren en dorsvloeren. Nestelend onder onze dakpannen en schuilend in struiken en hagen.
Een brutale, vrolijke groepsvogel: één mus is géén mus, twee mus is een halve mus, mus plus is “hoe het heurt” in de mussenwereld.
Alles doen ze samen. Ook de vrouw delen, als dat zo uitkomt.

Want ja, deze vijftien centimeter grote, redelijk zware – 24 tot zelfs 39 gram – granen-, zaden-, vruchten-, planten-, fruit- en insecteneter heeft een reputatie hoog te houden. Hij staat van oudsher bekend als hét symbool van zinnelijkheid. Paren, dát kan hij!

Maar hij werd en wordt her en der ook beschouwd als een plaag, die de oogst opvreet. Een paar eeuwen geleden nog waren er gebieden in Nederland waar de boer een verplichte “mussenkop-taks” moest leveren. In de vorm van … mussenkoppen, inderdaad.

Rode lijst: gevoelig

Mussengedrag verandert niet, mensengedrag wel. Gif (minder insecten), andere huizenbouw (minder nestgelegenheid), versteende tuinen; heggen en hagen werden schuttingen en ruige veldjes verdwenen. Vanaf ongeveer 1990 halveerde de huismuspopulatie. De afname lijkt nu te stabiliseren. Ook u kunt hieraan bijdragen.

Kunsten

Hoeveel vijvervogels kunnen zich erop beroemen dat ze een eigen tentoonstelling hebben gehad in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam?
De huismus wel! 
2006 – 2007 stond “’s werelds bekendste vogel” hier centraal.  Inclusief de opgezette Dominomus en de Cricketbalmus en de Freedom Sparrow.

* Het gedicht van Jan Hanlo, “Tjielp” zegt je misschien zo niet veel, tenzij je dagelijks omringd wordt door huismussen. Probeer dan deze uitvoering eens.

Tot slot een gedicht van Judith Herzberg getiteld Mussen.
En als bonus een link naar de uitvoering van het gedicht De mus van Jacob van Maerlant uit 1260.

Mussen zijn fantastische muzen!


Mussen

Neem één musseveer –

probeer ze weg te denken

Die er mee vliegen, de cyperse dames en heren

maat jutteperen – en je bent

nergens meer.

 

Uit: De Revisor (4/5 1974)

Foto: Erik

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs