Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tegenslag

Bernice Goffin | maandag 4 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 388x

Er zijn veel gevaren voor uilen: wegverkeer, vergiftiging, roofdieren, honger, enzovoorts. Je zou daardoor bijna vergeten dat kerkuilen, net als wij, ook gewoon ziek kunnen worden. Helaas lijkt dat nu wel het geval voor K1, de oudste van het stel.
Tijdens het ringen was K1 nog in goede conditie.

De symptomen

In de afgelopen weken hebben we K1 regelmatig zien hoesten en/of niezen, maar verder deed het uiltje nog goed mee met de rest en at prima, zoals uit het gewicht tijdens het ringen bleek. De afgelopen dagen zien we echter dat het hoesten/niezen is verslechterd en dat K1 nu ook moeite heeft met de ademhaling (zie ook de nieuwe clip). De afgelopen twee nachten heeft K1 daarnaast erg weinig gegeten ondanks voldoende prooiaanvoer, allemaal duidelijk reden tot zorg en stof voor vragen. De vragen die ik voorbij heb zien komen zal ik in dit blog onder de aandacht brengen.

 

Wat is er mis met K1?

Dat is gelijk de lastigste vraag om te beantwoorden. Er zijn verschillende ziekteverwekkers die dit ziektebeeld kunnen veroorzaken, dus een zeker antwoord kunnen we niet geven. Een bekende parasiet bij vogels die dit soort problemen veroorzaakt is gaapworm, echter kunnen bijvoorbeeld ook schimmels of een longontsteking dit ziektebeeld veroorzaken.

 

Waarom is dit bij het ringen niet opgemerkt?

Tijdens het ringen wordt de conditie van alle kuikens beoordeeld aan de hand van het gewicht en enkele uiterlijke kenmerken zoals de dikte van de borstspier. Daarnaast wordt er gecontroleerd op (uitwendige) parasieten. Bij geen van de vier kuikens waren problemen te vinden: allen zaten boven streefgewicht, hadden een dikke borstspier en geen grote aantallen parasieten. Dat we aan de buitenkant niks zien, betekent echter niet per sé dat er ook niks is. Geen van de bovengenoemde ziekteverwekkers zijn aan de buitenkant te zien en in een vroeg stadium dus niet op te sporen tijdens het ringen. Pas als de conditie hard achteruit gaat of kuikens naar adem happen wordt duidelijk dat er iets mis is, maar ten tijde van het ringen was hiervan nog geen sprake.

 

Hoe gaat het met de andere kuikens?

De andere drie kuikens maken het momenteel goed en vertonen geen zorgwekkende symptomen. Mogelijk is de ziekte van K1 niet besmettelijk. Een andere mogelijkheid is dat het immuunsysteem van K1 minder goed werkt dan bij de rest en daardoor de ziekte niet goed van zich af kan slaan.

 

Gaan jullie K1 helpen?

Vogelbescherming pleit voor de bescherming van leefgebieden zodat vogelpopulaties zichzelf met hun eigen natuurlijke gedrag in stand kunnen houden, precies zoals de natuur het bedoeld heeft. Het redden van individuele dieren hoort daar niet bij. Zeker als dit dier zwakker blijkt dan de rest is het voor de populatie als geheel juist nadelig om het dier te redden. Eventuele nakomelingen van zieke dieren zouden waarschijnlijk ook een minder immuunsysteem hebben, zodat uiteindelijk de gehele populatie vatbaarder wordt voor ziektes. We willen daarom de natuur hierin haar beloop laten gaan en zullen niet ingrijpen om K1 te helpen.  

 

Wat gaat er dan met K1 gebeuren?

Het is nog steeds mogelijk dat het immuunsysteem toch de ziekte weet te overwinnen, al moet dat dan wel gauw gebeuren voordat de conditie van K1 teveel verslechtert. Blijft de ziekte nog lang aanhouden, dan is het helaas mogelijk dat K1 het niet gaat redden. Ik hoop met jullie mee dat K1 toch nog de kracht weet te vinden om deze ziekte van zich af te slaan zodat alle vier de kuikens gezond kunnen uitvliegen.

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs