Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Takkelingen

Sharon Lexmond | donderdag 25 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1048x

Het duurt nog wel even voordat ''onze'' kuikens zover zijn, andere uilskuikens zijn al wél zover! Zij zijn al gepromoveerd tot Takkeling. Als de jongen straks de kast uit klimmen, zit het er voor ons als kijker een beetje op. Voor de kuikens begint het spannendste deel dan eigenlijk pas...
Een Takkeling in de opvang


Zodra de kuikens wat ouder zijn zullen zij uitgekeken raken op de nestkast -zo'n lockdown gaat nogal vervelen- en op een bepaald moment heb je ieder hoekje en kiertje van je nestkast wel gezien ;) Vanaf dag 30 ongeveer zullen de kuikens hun best gaan doen om uit de kast te springen. Op het moment dat dat gelukt is, zijn het niet zomaar uilskuikens meer, maar échte Takkelingen!


Takkeling; m. (-en), eig. jonge vogel die nog slechts van tak tot tak kan vliegen. 


Takkelen?

De term 'Takkeling' op zich,  is dus niet alleen weggelegd voor uilen. Toch is dit wel 1 van de bekendste vogelsoorten die ook echt zo genoemd word. Hoog in de boom springen zij heen en weer van tak naar tak. Zij kunnen nog niet omhoog vliegen -daarvoor zijn hun vleugelveren nog te kort- maar naar beneden vliegen, en zo hun val breken, gaat wél. 


Een Takkeling op de grond 

Het gebeurt nog wel eens dat een takkeling mis springt of om een andere reden uit de boom kukelt. Nu zijn uilskuikens gelukkig uitgerust met zeer goed gereedschap. Hun sterke klauwen en scherpe snavel brengt hen vaak in no-time weer terug op hun oude stek bovenin de boom. 


Een Takkeling in de vogelopvang

Zo'n jong bosuiltje, die op de grond ook nog eens doodstil blijft zitten zodra hij opgemerkt is, word nog wel eens onterecht opgepakt en naar een vogelopvang gebracht. Toevallig had ik een aantal weken terug zo'n patiënt in huis. In de vogelopvang waar ik werk, hebben wij een behoorlijk strikt terugzet-beleid als het om uilskuikens gaat. Een kuiken die niets mankeert brengen wij zo snel mogelijk terug naar de vindplaats. Maar... we moeten natuurlijk wel zéker weten dat de familie daar ook aanwezig is dus daar gaat vaak wel een dag of 2 overheen. In de tussentijd kunnen we dan ook eens van heeeeel dichtbij zien hoe gemakkelijk zo'n klein uiltje dan een hele muis in 1x opeet..... Dat zie je in dit filmpje. 


Een Takkeling terug bij familie

In het donker zodra de uilenfamilie actief word, gaan we op zoek.  Soms is het even extra goed zoeken -omdat er bijvoorbeeld geen bedelende broer of zus te horen is- maar een hereniging met familie gaat vrijwel altijd goed. Als de jonge bosuil ongeveer 3 maanden oud is, moet hij alles zelf doen. Hij word dan met lichte dwang het territorium van de ouders uitgezet en zal zichzelf dan moeten gaan bewijzen. 


Het ''onnodig in de opvang terechtkomen'' zal onze uilentweeling vast niet overkomen! De uiltjes zitten goed beschut en veilig in de tuin van onze Jan. Mocht je binnenkort tijdens het maken van een wandeling een uilskuiken tegenkomen op de grond die niet gewond is, laat hem dan vooral lekker zitten óf overleg met je plaatselijke dierenambulance of vogelopvang als je twijfelt :) 



Zoals het hoort; een Takkeling in de boom!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs