Heel veel meesjes
20.05.25 Het blijft je telkens weer verbazen hoe ongelooflijk snel jonge koolmezen opgroeien. ..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Anke Dijkhuis
Anke Dijkhuis | vrijdag 25 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 45x
Klassieke rolverdeling
Waar vrouw merel de taak op zich neemt om op de eieren te broeden, zorgt man merel er voor dat er geen ongenode gasten in de buurt van het nest kunnen komen. Hij verdedigt zijn waardevolle broedsel met vleugel en snavel.
Inspectie
We zien op het filmpje dat vrouw merel het nest verlaat, wellicht om wat te gaan eten. Even later zien we man merel het beeld binnen komen. Hij hipt naar het nest en kijkt er in, alsof hij even wil checken of alles goed gaat in de nestkom. Man merel vertrekt en even later komt het vrouwtje in beeld. We zien dat het vrouwtje zich klaar maakt om het broeden te vervolgen.
Keerzijde
Aan het broeden en verdedigen zit ook een keerzijde. Er sneuvelen in deze periode namelijk de meeste merels. Er zijn katten, auto's en natuurlijke vijanden.
Zou van elk broedsel, elk kuiken uitvliegen (snelle rekensom; 4-5 eieren per legsel, een merel heeft per jaar zo'n 3x een nestje = +/- 15 kuikens, die zich vervolgens ook weer voorplaten enzovoort), als al deze 15 vogels zich weer voorplanten, dan is het evenwicht al gauw ver te zoeken. Er zou een overschot aan merels ontstaan, wat weer van invloed is op de rest van de keten. Per broedseizoen moet er 1,5 mereljong overleven om de populatie te handhaven.
Het recht van de sterktste
'Survival of the Fittest' (Het recht van de sterktste) dat zei de Brit Herbert Spencer in 1864 als toelichting op de natuurlijke selectie. Hij was beroemd vanwege zijn bijdragen aan de evolutietheorie. Spencer, een Socioloog, bedacht de term na het lezen van het boek van Bioloog Charles Darwin: 'Het ontstaan van soorten'.
Darwin zag heil in deze term en nam het vervolgens op in de vijfde druk van zijn boek. Wel ontstond er verwarring over het gebruik van het woord 'fittest'. Een Groningse evolutiebioloog, Bregje Wertheim, heeft dit onderzocht. Haar fascinatie ligt bij "Het vermogen van organismen om zich aan te passen aan een veranderende wereld vormt en beïnvloedt". Bron.
Het Engelse woord fittest heeft zowel de betekenis; sterkste, maar ook de meest geschikte. Ze onderzocht welke betekenis Spencer en Darwin bedoelden. Haar conclusie is dat de heren de meest geschikte beoogden als uitleg. Hier was namelijk verwarring over ontstaan. Het gaat dus in hun theorie niet over de het sterktste organisme maar het meest geschikte. Als in welke de beste papieren heeft om zich goed en veel voort te planten om de soort in stand te houden.
Een eitje
In de broedperiode geeft het merel koppel veel energie uit aan het verdedigen van zijn territorium, het broeden en het voeden van de jongen. Waardoor ze een makkelijkere prooi zijn, omdat ze door hun lage energie wat verzwakter zijn dan normaal.
Wat het voor bijvoorbeeld de sperwer een eitje maakt om op een merel te jagen. Met als gevolg dat er minder nestjes grootgebracht worden of minder jongen uitvliegen.
Als we het betrekken op de merel, zijn deze vogels in de bebouwde kom net iets geschikter om de soort op peil te houden dan bijvoorbeeld de merels die in het bos leven. Daar zijn relatief veel meer (roof)vogels en andere dieren, die wel een mereltje lusten.
20.05.25 Het blijft je telkens weer verbazen hoe ongelooflijk snel jonge koolmezen opgroeien. ..
19.05.25 Terwijl in de nacht van zaterdag op zondag duizenden tv-kijkers vol spanning afwachtt..
19.05.25 In onze blogs hebben we het regelmatig over de zeearend-kuikens als pubers, maar zijn..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan