Voorspoed, Geluk en ander (bij..
10.07.25 Zwaluwen maken al sinds mensenheugenis deel uit van onze leefomgeving. Uiteraard zijn..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | vrijdag 20 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 69x
Bij het verschijnen van dit blog (vrijdag 20 juni) zijn onze vier Daltons ongeveer 37, 39, 41 en 43 dagen oud. Daarmee beginnen ze al aardig uit het dons te raken, hoewel we die toefjes dons ook de komende weken nog overal en nergens zullen zien zitten.
Als meetlat gebruiken we vaak die prachtige collage van The Barn Owl Trust (zie hierboven) en de goede observeerders weten wel dat de fase van die donsbol linksboven nu wel zo’n beetje achter ons ligt. Kijk anders nog maar eens een mooie recente clip terug. Daarmee zitten we dus ongeveer bij het plaatje midden boven (hoewel K4 daar misschien nog met enige jaloezie naar zal kijken) en dat begint toch al wel serieus op een kerkuil te lijken.
Maar dan zitten ze dus al bijna een week langer in de kast dan de meeste jonge bosuilen ooit zullen doen. Het product van de kastfase is echter ook nauwelijks te vergelijken tussen die twee soorten. De bosuil gaat dan wel bijna een maand eerder de kast uit, maar dan moet je echt je best doen om daar al zo’n prachtige bosuil in te herkennen. Net genoeg veren om niet al te hard op de grond te klappen bij het ‘uitvliegen’, maar voor de rest nog volop in het dons. De bosuil gaat dan ook als takkeling verder afrijpen buiten de kast.
De kerkuil maakt een andere keuze. Wij gaan niet zo’n halfproduct afleveren, hebben ze ooit besloten. Bij ons gooien we ze er pas uit als alles er zo’n beetje aan zit en het allemaal ook enigszins werkt. Dat dat nog wel met een korreltje zout moet worden genomen kunnen we straks weer gaan zien bij de eerste vliegpogingen, die meestal eindigen met een klunzige buiklanding in de hooiberg. Maar eerlijk is eerlijk; binnen een dag ziet dat vliegen er al heel fatsoenlijk uit. De muizen zitten nog niet te bibberen van angst in het veld, maar rondjes door de hooiberg gaan al een heel stuk soepeler.
Gemiddeld gaan de jongen hier de afgelopen vijf jaar voor het eerst de kast uit na 56 dagen. De langzaamste neemt er ongeveer een weekje extra de tijd voor en de snelste ligt met 49 dagen al onder de kast na te denken of even wachten niet toch beter was geweest.
Als je dan nog eens naar de leeftijden van K1-K4 kijkt, dan zie je dat we al aardig in die richting beginnen te gaan. Gelukkig weten we dat de jongen na hun eerste vluchtje hier nog erg graag een paar weken verblijf bijboeken in de kast. Dus zeker nog geen tijd voor afscheid, maar het langzaam voorbereiden op de prachtige weken met een hooiberg vol jongen kan voorzichtig al beginnen.
Het liefst ringen we jonge kerkuilen als ze 49 dagen of ouder zijn. Een van de belangrijkste reden daarvoor is dat dan ook het geslacht is vast te stellen. Maar als je ze wat ouder ringt is ook gewoon de kans een stuk groter dat ze daadwerkelijk uit gaan vliegen.
Een nadeel van die hogere leeftijd is dat als de jongste 49 dagen oud is dan kan de oudste zomaar een week ouder zijn of zelfs nog meer bij grote nesten. En dan is het maar afwachten of die nog netjes in de kast zit te wachten op zijn ringetje of dat ie toch al een plekje in de hooiberg heeft opgezocht.
We hebben daarom besloten de Daltons op zaterdag 28 juni te gaan ringen. K1 en K2 zijn dan mooi 51 en 49 dagen oud en K3 en K4 ongeveer 47 en 45 dagen. Met zo’n klein verschil lukt de geslachtsbepaling in de meeste gevallen toch nog wel en anders gaan ze als ‘geslacht onbekend’ in de boeken. Maar dan hebben we in ieder geval ons best gedaan om het voor elkaar te krijgen. Een weekje later zou misschien ook nog wel gelukt zijn, maar dit is voor alle betrokkenen wel zo ontspannen. Dus zet de datum alvast in je agenda. Meer details volgen nog en tot die tijd gewoon lekker genieten van de prachtige beelden zolang het nog kan.
10.07.25 Zwaluwen maken al sinds mensenheugenis deel uit van onze leefomgeving. Uiteraard zijn..
10.07.25 Nu is het bijna de tijd van gaan. Het kuiken heeft al wat dagen geholpen met het afk..
09.07.25 Met een prachtig zacht en weemoedig “Djuu” laat hij zich vanuit het struikgewas nog w..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan