Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Stamboom

Linda Persoon | woensdag 8 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 484x

De merel behoort tot een grote familie, de familie van de Lijsters. Vogels van deze familie zijn middelgrote zangvogels met een grootte van zo’n 15 tot 30 cm. De zang is bij de meesten erg goed ontwikkeld.
Bron: Vogelbescherming Nederland

Vogels behorende tot deze familie komen over de hele wereld voor, met uitzondering van de poolgebieden en enkele eilanden. Omdat deze familie zo uitgebreid is hou ik het in dit weblog bij de neven en nichten van onze merel die in Nederland voorkomen.

Zanglijster

De zanglijster is een algemene broedvogel in Nederland, iets minder algemeen dan de merel. Hij voelt zich het prettigst in een parkachtige of boomrijke omgeving. Op het menu staan vooral regenwormen en slakken, waarvoor de vogel vaak gebruikt maakt van een ‘smidse’, een vaste plek om slakkenhuisjes kapot te slaan. De zanglijster kan prachtig zingen, je hebt het vast wel eens gehoord, luister hier naar zijn zang.
Nederlandse zanglijsters trekken in het najaar richting Frankrijk en Spanje en komen in het voorjaar weer terug.

Grote lijster

De naam zegt het al, met zijn 28 cm grootte is dit de grootste, in Nederland voorkomende, lijster. Hij lijkt op de zanglijster maar is een stuk groter, bleker en de stippen op zijn borst zijn ronder. Zijn zang lijkt meer op die van de merel. De grote lijster is vooral in het oostelijk deel van ons land te vinden. Ook deze lijster vertrekt in het najaar naar warmere oorden.

Kramsvogel

De kramsvogel heeft een grijze kop met witte wenkbrauwstreep, bruine bovenrug en grijze stuit. Hij broedt wel in Nederland, maar is schaars. Ze zijn vooral in het najaar en de winter te zien als ze zich in groepen bij elkaar voegen met de wintergasten, dan zijn ze eenvoudig waar te nemen in graslanden en fruitteeltgebieden waar ze naar eten zoeken.

Koperwiek (alleen wintergast)

Een prachtige vogel met roestrode flanken en oksels. Broedt in Scandinavië en is alleen in ons land te zien als wintergast. Ze komen dan met miljoenen tegelijk hierheen om zich te goed te doen aan besdragende struiken.

Beflijster (alleen doortrekker)

Iets kleiner dan de merel, zwart met een witte bef. De beflijster wordt af en toe in ons land waargenomen en is dan op doortrek, een broedgeval is nooit bevestigd. Beflijsters broeden in Engeland, Scandinavië en Centraal Europa en passeren ons land van hun overwinteringsgebied naar het broedgebied.

Zeldzame dwaalgasten

Daarnaast zijn er nog 3 zeer zeldzame dwaalgasten in Nederland gezien. Een dwaalgast is een vogel die in het gebied waar hij wordt gezien eigenlijk niet voorkomt maar die door omstandigheden (oriëntatieproblemen, honger, kou, ziekte) in het gebied terecht is gekomen. Van de lijsterfamilie zijn dat de zwartkeellijster, vale lijster en bruine lijster geweest. Deze lijsters broeden in Siberië en overwinteren in Zuid-Oost Azië. Mocht je een van deze vogels ooit eens tegenkomen, dan heeft hij duidelijk een afslag gemist.

Ei-update

En tot slot nog een kleine ei-update.
Verwarring bij enkele kijkers in de chat vanochtend; het lijkt wel of er al een ei in het nest ligt! Achter de schermen hebben we de beelden van deze ochtend eens goed nagekeken en beoordeeld en we zijn tot de conclusie gekomen dat er nog geen nieuw ei is gelegd. Er is geen eileg-moment te zien en ook heeft de merel nog behoorlijk lopen stampen en draaien in het nest, iets wat ze met een nieuw ei niet zou doen. Mogelijk is er een blaadje wat op een ei lijkt of ligt het oude ei nog in het nest.
Even afwachten dus nog!

Kramsvogel (foto: Elsemargriet via Pixabay)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs