Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Sprokkelen en op zoek naar alternatieven

Bernice Goffin | maandag 3 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 121x

Het is geen makkelijke tijd geweest voor ons kerkuilengezin. Gelukkig gaat het met de drie overgebleven kuikens goed en bieden de eindelijk drogere weersvoorspellingen een goed vooruitzicht. De zon kan weer gaan schijnen.
V brengt een minucuul vogeltje, waarschijnlijk een nestjong

De rekenmachine erbij

We gaan in dit blog een beetje rekenen met de prooigegevens. Wiskunde was vroeger op school niet per sé mijn favoriete vak, maar ik begin me steeds meer te realiseren hoeveel we wel niet kunnen leren over de natuur door een klein beetje te rekenen. Dus geef het een kans! En geen zorgen: je hoeft niet zelf te rekenen, ik heb alle sommetjes al uitgerekend.

 

Onvoldoende voor vier, genoeg voor drie

Door eens flink te graven in de prooicijfers wordt het beeld voor mij steeds duidelijker: het houdt niet over met de muizenstand dit jaar. Er zitten een aantal goede nachten tussen met rond de 20 prooien, maar regenachtige nachten gooiden roet in het eten. Gemiddeld komen we in de kuikenfase uit op rond de 11 prooien per nacht. Als we naar de aangeleverde gewichten kijken, komen we uit op grofweg 200 gram aan voedsel per nacht. Mary vertelde in een eerder blog al over de voedselbehoefte van kerkuilkuikens: onder de 50 gram per kuiken per nacht zou het wel heel schraal worden. Met vier kuikens zou je met ongeveer 200 gram voedsel per nacht (= 50 gram per kuiken) misschien nét genoeg hebben… Als iedereen eerlijk deelt. Maar met een matige prooiaanvoer gebeurt dat natuurlijk niet. En dat is maar goed ook: liever 3 kerngezonde kuikens, dan 4 kuikens die allemaal in slechte conditie zijn. We kunnen met deze gegevens dan ook mooi inzien dat de huidige prooiaanvoer eigenlijk net niet voldoende was voor vier kuikens, en zeker niet voor nog meer kuikens.

 

Voor 3 kuikens komen we met ongeveer 200 gram voedsel per nacht (= 67 gram per kuiken) echter prima uit. En dat zien we nu ook gelukkig terug. De gevechten om voedsel worden minder heftig en soms heeft er zelfs niemand interesse in de prooi die man of vrouw kerkuil komt binnenbrengen (zie ook de laatste clip)!

 

Op zoek naar alternatieven

Ook in de soorten prooien die worden gebracht kunnen we terugzien dat het lastig muizen vangen is. Nog bijna een kwart van de aangeleverde prooien betreft kleine spitsmuizen. In goede muizenjaren is dat aandeel lager. Kerkuilen zijn niet vies van spitsmuizen, maar de ouders brengen graag de grotere en dus voedzamere woelmuizen en ware muizen naar de kuikens. De verhouding spitsmuizen lijkt veel op die in 2020, toen we ook met een slecht muizenjaar te kampen hadden en er slechts twee kuikens uitvlogen. Vergelijk dat maar eens met vorig jaar, een topjaar waarbij er in deze fase nog nauwelijks spitsmuizen werden gebracht en er uiteindelijk zes kuikens uitvlogen.

 

Ook zijn er de afgelopen weken vijf vogels als prooi naar binnen gebracht. Dat zijn er  weinig, maar toch meer dan eerdere jaren op deze locatie. Man en vrouw kerkuil lijken op zoek te zijn naar alternatieve prooien. Opvallend was dat één van de vogeltjes een klein nestjong leek te betreffen; heeft vrouw ergens op het erf een nest gevonden en geplunderd?

 

Genoeg voedsel

Ondanks dat het de afgelopen tijd dus een beetje sprokkelen is geweest voor de ouders, laten de cijfers zien dat er voorlopig wel genoeg voedsel lijkt te zijn om deze drie donsbollen groot te brengen. Je weet het nooit zeker in de natuur, maar ik ben optimistisch dat de zon nu gaat schijnen voor dit gezinnetje! En hopelijk ook wat meer voor de rest van Nederland.

De gebrachte prooien sinds het uitkomen van K1.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs