Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Spoedcursus kerkuil

Bernice Goffin | vrijdag 1 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 109x

Een nieuw Beleef de Lente-seizoen voelt voor iedereen anders. Voor de één is de aanblik van de kast zó vertrouwd, dat het voelt alsof je nooit bent weggeweest. Voor anderen is het juist fijn om even de kennis op te frissen. Speciaal daarvoor heb ik deze blog geschreven: de spoedcursus kerkuil.
Overdag houdt de kerkuil zich goed verstopt

De kerkuil: ongewoon en mysterieus

Heb jij wel eens een kerkuil gezien? Voel vooral geen schaamte als het antwoord ‘nee’ is. Hoewel er tegenwoordig duizenden kerkuilen door heel Nederland rondvliegen, laat deze mysterieuze vogel zich maar zelden zien. Zelf zie ik als actieve vogelaar vaker zeearenden dan kerkuilen, en dat terwijl er van de zeearend maar enkele tientallen broedparen in Nederland wonen.  

 

Een echte nachtuil

De kerkuil is dan ook een échte nachtbraker en laat zich in Nederland eigenlijk nooit overdag zien, tenzij hij verzwakt is. Ze zoeken de meest verstopte plekjes op om overdag te slapen en áls je ze in de nacht al ziet, is het vaak alleen een witte schim die stilletjes langszweeft. Iets makkelijker is het om ze te horen, niet verrassend als je de geluiden hoort die ons koppel tijdens de balts maakt!

 

Duizenden kerkuilen!? Wat veel!

Dat klinkt misschien als veel, maar kerkuilen blijven kwetsbaar. In 2019 waren er ongeveer 4000 broedparen in Nederland; in 2022 was dat aantal meer dan gehalveerd. Kerkuilen zijn échte muizenspecialisten; ander voedsel vangen ze maar zelden. Ze zijn voor goede broedresultaten dan ook erg afhankelijk van een goede muizenstand. Zoals Mark in zijn vorige blog al benoemde is het met al die regen nog even spannend hoe het er nu voorstaat met de muizen.

 

Wat kunnen we de komende tijd verwachten op de camera?

Ons honkvaste koppel maakt het momenteel prima en paart zelfs al regelmatig om hun band te versterken. Eieren zullen nog even op zich laten wachten. Kerkuilen werken pas naar de eileg toe wanneer de frequentie in paringen toeneemt en het mannetje voedsel gaat vangen voor het vrouwtje. Hiermee laat hij zien dat hij goed kan zorgen voor een toekomstig gezin, want híj zal de prooien moeten gaan vangen terwijl het vrouwtje de eieren uitbroedt en voor de jongen zorgt. De eerste prooioverdracht is dan ook altijd een mooie mijlpaal om naar uit te kijken. Wanneer zal dat gebeuren?

 

En daarna?

Hoeveel eieren we kunnen verwachten is nog een groot vraagteken. Afhankelijk van de muizenstand leggen kerkuilen doorgaans drie tot acht eieren, met soms zelfs nog grotere uitschieters. Omdat het vrouwtje al bij het eerste ei begint met broeden, ontstaat er een leeftijdsverschil tussen de jongen wat tot aandoenlijke maar soms ook moeilijke taferelen kan leiden. In de weken die volgen transformeren de jongen van witte donsballen tot volwaardige kerkuilen die klaar zijn om de wijde wereld in te gaan.

 

Einde spoedcursus

Helaas is hier geen ruimte voor een compleet essay en daarom loopt de spoedcursus al op zijn eind (maar ja, anders zou het ook geen spoedcursus zijn). Maar maak je geen zorgen, de komende tijd zullen we ongetwijfeld nog dieper ingaan op de onderdelen die ik in de spoedcursus behandel. Want we hebben nog een heel broedseizoen voor ons om alles over de kerkuil uitgebreid te beschrijven en nóg bijzonderder, te laten zien!

Foto Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs