Wat staat er op het menu van d..
28.05.25 Niet alle muizensoorten eten hetzelfde. Vanwege hun menukeuze vallen spitsmuizen onde..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Thomas van der Es
Thomas van der Es | dinsdag 6 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 54x
Soortenrijke buurt
Vooral te horen!
Door het tapuitenproject van ‘Beleef de Lente’ in de duinen, kunnen we 24/7 sfeerproeven van het Texelse voorjaar. Wie zo regelmatig een kijkje neemt, doet er goed aan om de microfoon open te zetten. Niet alleen zijn zo nu-en-dan de zangklanken of alarmroepjes van tapuiten te horen, ook vele andere broedvogels laten zich horen. In dit blog zal ik er een aantal voorstellen. Wie wonen er nog meer in het duin bij de tapuiten. Ik kan jullie vast delen dat het een soortenrijk buurtje is!
Blauwborst is meester-imitator
Op dit moment zijn ze wat stiller, maar in de nacht is af en toe de zang te horen van de blauwborst. Een vrij algemene broedvogel in het Texelse duingebied. Ze broeden in heel uiteenlopende typen natuur. Van nat duinbos, tot een droge duinhelling met een duindoorn. Blauwborsten zijn meesterzangers en hebben bovendien een fantastisch uiterlijk. Met hun helderblauwe borst en prachig warmrood gekleurde staart stelen ze de show. In hun zang zitten vaak herhaaldelijk heldere klanken en fluittonen. Herinnerend aan de oude, traditionele fietspomp. Echter blauwborsten op Texel imiteren ook vogels die ze nou eenmaal veel horen. Opvallend is vaak de rauwe roep van de grote stern. Die horen ze regelmatig overvliegen vanuit kolonies op het eiland, dwars over het duin, richting de noordzee om te vissen. Ook meeuwen en steltlopers die overvliegen zitten regelmatig verstopt in de zang van de blauwborst. De komende 2 weken is het kansrijk dat je ze ook bij de camera’s van de tapuit weer vaker gaat horen. De vogels gaan dan op voor hun tweede leg en laten zich nog even stevig horen.
Meeuwenkolonies
Een heerlijk geluid, wat tegenwoordig vooral te horen is in de stad of de eilanden. Kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen broeden op Texel nog in kolonieverband op de grond. Op veel plekken in Nederland hebben ze die strategie opgegeven in verband met oprukkende vossen. Rondom de camera’s van de tapuit liggen meerdere kolonies van enkele honderden kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. De meeste vogels zitten al stevig op de eieren. De vogels zijn eigenlijk altijd wel vocaal te horen, want er is veel interactie. Bovendien reageren ze met roep, op het moment dat er een gevaarlijke roofvogel overkomt of er een andere vorm van verstoring plaats vindt.
Steltlopers in het duin
Overdag, maar soms ook 's nachts zal het geroep van de scholeksters zijn opgevallen. Deze vogel broedt op Texel op de grond in het open duin. Rondom de tapuitenplek zitten een paar nestjes. Scholeksters kunnen met een boel lawaai het luchtruim in trekken bij gevaar of bij territoriumconflicten met soortgenoten. Een andere steltloper die in het open duin tot broeden komt, is de wulp. Deze vogels hebben tegenwoordig de tactiek om ver van bossages, het liefst zelfs in de zeereep, bij de grote meeuwen te gaan broeden. Het doet vermoeden dat ze dit doen door de opmars van roofvogels, zoals de havik. Bij de meeuwen broeden is risicovol voor de jonge pulletjes, maar wel een goede dekmantel voor andere indringers. De meeuwen verdedigen hun kolonie goed!
Krassende klanken
In struiken, bramen of duindoorns zitten een aantal zangvogels. De komende weken zal vooral het geluid van de grasmus en de braamsluiper te horen zijn. Beide vogels hebben opvallend krassende tonen in hun veelal herhaaldelijke zang. De braamsluiper is te herkennen aan een soort van ‘mitrailleurtje’ In beeld zullen ze niet snel verschijnen, want ze verplaatsen zich voornamelijk van struik naar struik.
Dawn Chorus
Het beste moment om van alle vogelzang te genieten is in de vroege ochtend. De zangklok is een opeenvolging van soorten die elkaar aanvullend in zang opvolgen of versterken. Dit gebeurt echt al een ruim uur voor zonsopkomst. De moeite waard om een keer de wekker voor te zetten, of tijdens een onregelmatige dienst of nachtshift even mee te luisteren bij de webcams van ‘Beleef de Lente’
Bovendien is het 's ochtends vroeg vaak nog windstil en dat is op een eiland met bijna altijd wind een must als je van de vogelzang wilt genieten. Geniet ervan!
28.05.25 Niet alle muizensoorten eten hetzelfde. Vanwege hun menukeuze vallen spitsmuizen onde..
28.05.25 Ze lijken ineens een maatje groter! Man en vrouw kerkuil doen het super dit seizoen v..
28.05.25 Het was even afwachten met die enorme hoeveelheid nestmateriaal. Toen we live gingen,..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan