Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Slim ei-genlijk

Linda Persoon | zaterdag 28 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1638x

Wat is ze goed bezig, onze Mevrouw Merel. De afgelopen dagen heeft ze elke dag tussen ongeveer 10.00 uur en 11.00 uur ’s ochtends een ei gelegd. De eitjes van de merel zijn blauw-groen met bruine vlekjes, waarom deze bijzondere kleur?
Foto: Christ

Verschillende kleuren

Eikleuren worden veroorzaakt door voornamelijk twee pigmenten; blauwgroen en roodbruin. Samen met het witte calcium in de eischaal zorgen deze pigmenten in verschillende concentraties voor een grote diversiteit aan kleuren. Zo zijn de eieren van de bosuil wit, die van de kievit lichtbruin met bruine vlekjes en legt de slechtvalk roestbruine eieren. Waarom deze grote verschillen in kleuren?

Schutkleur

Allereerst is natuurlijk een schutkleur belangrijk. Als het ei niet opvalt in het nest is het beter beschermd tegen vijanden. Andere eieren hebben geen schutkleur en vallen juist op, zoals bijvoorbeeld de eieren van de bosuil en de kerkuil. Door de witte kleur kunnen de ouders de eieren makkelijker zien in de donkere kast.

Daglicht

In een ei is het niet compleet donker maar er komt ook wat daglicht binnen. Een klein beetje licht is goed voor de ontwikkeling van het embryo. Maar teveel licht kan schadelijk zijn, daarom is het belangrijk dat dit wordt gereguleerd. Eieren in open nesten zijn daarom vaak donker van kleur en laten zo weinig licht door. In donkere nesten, zoals die van de merel, zijn de eieren vaak wit of blauw, want deze kleuren laten het licht het beste door.

Blauw

Daarnaast absorbeert de kleur blauw minder warmte dan bijvoorbeeld bruin. Met een goed geisoleerd nestje en een moeder met een dik verenpak erbovenop kan de temperatuur in het nest flink oplopen. De blauwe kleur van de eitjes zorgt er waarschijnlijk voor dat de eitjes niet oververhit raken. Best slim eigenlijk! (Bron: Natuurwijzer Naturalis)

Op het moment liggen er 4 eitjes in het nest. Zou er nog zo’n mooie blauw-groene bij komen? Hou onze camera goed in de gaten, misschien ziet u het nog wel gebeuren!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs