Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Slechtvalkentaal

Margot de Kam | donderdag 21 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1217x

Naast een uitgebreide lichaamstaal hebben slechtvalken hebben ook heel diverse geluiden om met elkaar te communiceren. Ze chuppen, wailen, chitteren en gakken. Jonge slechtvalken piepen als kuiken, zelfs al in het ei! Dit blog gaat over de betekenis van de geluiden.

Chuppen

Froona Veldhuis beschrijft op haar website vol informatie over slechtvalken:  falcoperegrinus.org  het chuppen als ee-chuppen door de vrouw en ee-chippen door de man.

Chuppen wordt gebruikt als verzoenend geluid.

Het kan gebruikt worden naar andere valken, die elkaar ontmoeten in de lucht buiten hun territorium. Meestal horen wij dit geluid in en om de nestplaats en de voedselopslagplek.

De mannen hebben een hogere stem en een uitgebreider repertoire. Zij (ee-)chippen.

-ku ee chíp, ku ee chíp, horen we, in verschillende volumes en met verschillend tempo, overgaand in ee chíp, dan zachter chipchipchip. Het kan bijna op piepen lijken. Hij imiteert als het ware een bedelroep als een jonge vogel. Dit dient als verzoeningsgedrag.

De chup kreten worden door man en vrouw gebruikt in combinatie met kop-laag-buigen, bij nestelgedrag en voedseloverdracht. Met name bij baltsgesprekken in de kast, bij de kuil, horen we chipchip en chupchup vaak in steeds sneller tempo.

Als de intensiteit daalt, lijkt het op piepen. Dit is dan vaak in combinatie met snavelen en/of het beeindigen van de nestelgedrag-wail uitroepen.

 

Wailen

Een uitgerekte kreet vaak.

- wheeeelwheeelwheeeel horen we. Het geluid draagt ver.

Tempo, volume en de toonhoogte van deze kreet kan erg verschillen. Dat is afhankelijk van waar de kreet voor wordt bedoeld.

Het wailen kan hele diverse betekenissen hebben:

Wailen kan worden gebruikt als verdediging van het terrein, als een roepen : hier wonen wij!

De wail ook nog een mededeling zijn. Er moet iets aan de situatie veranderen. Dat kan een waarschuwing naar elkaar zijn, over indringers bijvoorbeeld, of de vrouw kan de man roepen om voedsel te halen.

Dan is er een wail die voedseloverdracht betekent. Deze klinkt korter, sneller opvolgend en regelmatiger. Bij de voedselaanname kan wailen in chitteren overgaan.

Wailen wordt ook gebruikt tijdens de paring. De vrouw wailt om de man daartoe uit te nodigen en wailt opgewonden tot de paring klaar is.

 

Chitteren

We horen een hoog in kort tempo uitgeslaakt -chichichichichichichichichichit.

Het is een kreet van opwinding. Met name de mannen horen we dit geluid maken tijdens een paring.

Ook is het soms te horen wanneer de beide vogels het gedrag vertonen van het lage kopbuigen naar elkaar, de ander dwingen van de eieren af te gaan tijdens de wissel, of door de vrouw bij  voedseloverdracht. De juvenielen chitteren naar elkaar tijdens het spelen en oefenvluchten.

 

Gakken

Of cacken, zoals Froona het omschrijft. We horen -cáck cáck cáck cáck. Luide, krassende korte snelle elkaar opvolgende kreten. We zien vaak de buigende horizontale houding met opgezette veren en snavel open richting tegenstander.

Het is een opgewonden kreet die dient als alarm bij terrein/nestplaatstverstoring. Als er daadwerkelijk wordt aangevallen wordt de kreet langer aangehouden en schril : Cáaa-áaak Cáaa-áaak.

 

 

In onderstaand filmpje zijn de diverse geluiden te horen. Men moet wel goed door de Mortelwind heen luisteren. Aan het eind van het filmpje zien we een gakkende Pa van de Mortel (2005-2015), die alarm slaat vanuit de kast.

 

 

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs