Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Slang!

Roos Tol | woensdag 20 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 463x

De vogeltjes hebben niets te vrezen van onze spectaculaire, nieuwer-dan-nieuwste vijvergast. Want dat vreet ie niet, vogeltjes. De RINGSLANG die zich vandaag voor het eerst in alle drie jaren vijver webcam uitvoerig liet aanschouwen, is vooral van de amfibieën op het menu.

Zelfs de eigenaar van de vijver heeft hier nooit eerder een ringslang (Natrix natrix) gespot. Mogelijk komt het door de droogte die ook de Veluwezoom in zijn grip houdt. Dieren gaan zwerven op zoek naar water, en een uitgesproken waterslang als de ringslang kan dan in zijn wanhoop zomaar opdagen in je tuinvijver!

Drie

Eerst maar even wat weetjes over slangen in Nederland.
We hebben er drie soorten van – die hier van nature voorkomen dus. De adder (Vipera berus) is de enige giftige. Je herkent hem aan de platte kop, de verticale pupillen en de zigzagband op de rug. Het is een schuwe slang die verborgen leeft en pas chagrijnig wordt als je op ‘m gaat stáán. Niet doen dus.

De gladde slang (Coronella austriaca) is de kleinste van het drietal en zéér schuw. Het is in Nederland een bedreigde soort op de Rode lijst. Stuwwallen, heidevelden en veengebied vormen zijn habitat. De gladde slang heeft ronde pupillen net als de grootste van het drietal. Dat is de…

Ringslang

De ringslang komt in diverse kleuren (zwart, grijs, olijf) maar algemeen is er een zwart-gele ring achter de kop en een donkere streep op de flank. De schubben van de ringslang zijn “gekield”; dat betekent dat door een soort richel op het midden van de schubben een ruwe huid ontstaat.

Ringslangen zijn algemeen in Europa maar staan in Nederland op de Rode lijst met de status “kwetsbaar”.

Zijn leefomgeving moet water bevatten. Het is een uitstekende zwemmer. Zijn menu bestaat vooral uit amfibieën: kikkervisjes, kikkers, padden, salamanders. Soms ook kleine zoogdieren.

Zelf staat de ringslang op het menu van roofvogels, rat, bunzing, marter, vos, egel, blauwe reiger, kat en als ie de verkeerde ren inglijdt, kip. Daarnaast is de mens een geduchte vijand – vanwege het autoverkeer.

Mevrouw ringslang kan wel meer dan 120 cm groot worden; mijnheer een 80 tot 100.
Zij legt haar 20 tot 30 eieren per legsel in composthopen, bladhopen, mestvaalten, waar ze in 5 tot 10 weken door de broeiende warmte worden uitgebroed.

De andere twee slangensoorten zijn zogeheten eierlevendbarend. Ze leggen eieren maar pas als de kleintjes levensvatbaar zijn en dus zo het ei uit kunnen.

Stinkdier

Wie verwacht er nou van slangen dat ze zoveel vijanden hebben? Hoe dan ook: de ringslang kent een puike truc. Hij houdt zich schijndood als hij aangevallen wordt. Hij ligt in kronkels, op zijn rug, laat de bek openhangen, hangt de tong naar buiten, draait zijn pupillen weg en, last but not least, spuit smerig stinkende substantie uit zijn cloaca.

Het moge niet altijd baten maar elke overwinning telt!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs