Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

‘Sjrrriie!!’

Bernice Goffin | maandag 11 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 67x

Elke avond is het raak in de hooiberg: de baltsroep van de kerkuil. Of zoals de ANWB vogelgids het beschrijft: ‘zang een langgerekte (c 2 sec lange) ratelende of gorgelende schreeuw, sjrrriie, vaak herhaald’.
Een bekend beeld: man zit binnen de baltsen terwijl vrouw buiten rustig poetst.

Filmwaardig

Nu roepen de beschrijvingen van de geluiden in vogelgidsen wel eens vragen bij mij op (mocht je de ANWB vogelgids in huis hebben: zoek voor de grap eens de zang van de gekraagde roodstaart of zwarte roodstaart op), maar in dit geval kan ik me er prima in vinden. De langgerekte schreeuw is voor uilenkenners en ervaren Beleef de Lente kijkers onmiskenbaar. Hoewel de meer bekende roep van de bosuil meestal schittert in enge films, vind ik de roep van de kerkuil eigenlijk een spannender effect hebben.

 

Het hof maken

Zoals ons koppel bewijst, is het op dit moment een prima tijd om de baltsroep van de kerkuil te horen. Man kerkuil zegt met zijn roep eigenlijk twee verschillende dingen. Ten eerste probeert hij natuurlijk vrouw kerkuil het hof te maken. Vrouw lijkt zich daar niet altijd iets van aan te trekken. Het is een grappige aanblik als man kerkuil in de kast minutenlang de longen uit zijn lijf schreeuwt en vrouw kerkuil intussen stoïcijns op de tak buiten de kast zit te poetsen alsof ze niks hoort. Maar regelmatig gaat ze toch overstag en volgt er een paring. Met de band tussen de twee zit het wel goed.

 

Territoriumverdediging

De tweede functie van de baltsroep van man is het afbakenen van zijn territorium. Daarmee wil hij dus zeggen ‘deze plek is bezet, geen andere kerkuilen welkom!’. De baltsroep is dan ook luid en duidelijk op honderden meters afstand hoorbaar. Eventuele indringers die het tóch wagen om het territorium te betreden, worden luidruchtig verdreven. We hebben dit jaar nog geen indringers op de camera gezien, maar er wonen zeker meer kerkuilen in de buurt. Het zou dus zomaar kunnen dat we nog ongenode gasten voorbij gaan zien komen. De ervaring leert dat onze uilen eventuele indringers prima kunnen verdrijven; deze prachtige plek is immers niet om zomaar af te staan!

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs