Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Sijsjeslijmer

Roos Tol | woensdag 31 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 634x

Hee, sijsjeslijmer! Is de sijsjeslijmer a) een groot liefhebber van sijsjes (sijsje-slijmer) of b) een slijmbal, hielenlikker, treuzelaar, dombo, slak, sukkel, treuzelneus… een nare, luie vogelvanger (sijsjes-lijmer)?

Helaas, antwoord b) is het juiste antwoord. Het gemak waarmee het sijsje (Spinus spinus) zich tussen de mensen begeeft, is menig sijs noodlottig geworden. In plaats van lekker te bungelen aan een elzenpropje, werd dit geelgroene zangertje opgesloten in een kooitje. Voor de zang, en de leuke kunstjes die hij leren kon, zoals een miniatuurwagentje trekken of een vingerhoedje water scheppen – net zoals, inderdaad, het Puttertje.

Lijmstok

Deze geelgroene vinkachtige met ernstig zwarte pet, zwarte kinvlek en - vleugelstrepen werd met vallen, netten en lijmstokken in grote aantallen gestrikt en opgesloten ‘om zijn aangename zang’, jarenlang op raap- of kanariezaad, 'zonder zijn vrolijkheid te verliezen' (Nozeman & Sepp). Zo weinig schuw was hij zelfs, dat een handige vinkenvanger met de lijmstok over de vleugels kon strijken. Dat vogeltje vloog niet meer. Een geweldige reputatie als knappe vogelvanger kreeg de sijsjeslijmer er dus ook niet mee. Luie niksnut.

Veel sys, veel ys

Dit vinkje ter grootte van een pimpelmees heeft een kort gevorkt staartje, en een wat slankere snavel dan de groenling. Met die snavel pelt hij de zaden van elzen en berken, en knoppen van naaldbomen.  
De sijs is een typische groepsvogel. Een rumoerige, ook.
Hij begon hier als wintergast, wat “voorspellingen” als “veel sys, veel ys” of “vroeg sys, vroeg ys” voortbracht. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw werd het ook een Nederlandse broedvogel. Het komvormige nestje wordt diep verborgen in naaldbomen gebouwd van bijzonder zachte materialen - mos, dons, veertjes.  

Nog meer sijs

Bij het “ter perse” gaan van het stukje over sijzen werden zomaar gauw nog twee nieuwe waarnemingen gemeld. Eén oude bekende, het winterkoninkje. En een tweede, helemaal nieuw nieuw nieuw; een barmsijs!
We hopen ze terug te zien en dan hoop ik ook over deze vijvergasten nog wat te mogen schrijven!

Genieten we nu gewoon. Zonder kooitjes of lijmstokken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs