Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Saai en orde

Jan de Boer, It Fryske Gea | donderdag 26 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 667x

Vanochtend ben ik met collega-blogger Jan de Boer nabij de locatie van de havik en zeearend geweest. We wilden kijken wat de stand van zaken is. Stiekem hadden we de hoop om wat bijzonders te zien...

...bijvoorbeeld een nestwissel van de zeearend, een havik die zijn vrouw en nest beschermt tegen de nijlgans en een intimiderende zeearend, of met wat geluk een havik die een prooi naar het nest brengt. Niets bleek waar. Uiteindelijk zagen we twee keer een buizerd en verder reageerden een stel gaaien luidrustig op een naderende buizerd.

Rust doet goed

We zien de laatste tijd dat veel rustiger is rondom het nest van de havik en zo hoort ook het te zijn. Blijft het rustig? Dan maken we meer kans op een goed broedresultaat. De havik steekt regelmatig de kop tussen de veren. Hiermee laat ze zien dat ze de omgeving vertrouwt. Het is niet meer onrustig zoals een paar weken geleden toen de zeearenden nog regelmatig rondom het nest aanwezig waren. De dreiging betekende natuurlijk alle hens aan dek. Het mannetje ging toen regelmatig op inspectie naar beide nesten.

De rust zorgt ervoor dat de vogels hun krachten mooi kunnen sparen. Zij hebben straks alle energie nodig voor de tijd dat de jongen uitkomen. Het vrouwtje vliegt nu een paar keer per dag van het nest, als de man een prooi brengt op een 100 meter van het nest. Drie jaar geleden waren er twee vaste plukplaatsen waar de man havik dan zijn prooi bracht en de vrouw deze vervolgens kon plukken. De prooien die hij meeneemt wisselen van houtduif, spreeuw, een jonge grauwe gans en de kleinere zangvogels, zoals koolmees of bijvoorbeeld roodborst, dit is voldoende voedsel voor het vrouwtje havik om haar conditie op peil te houden. De grotere prooien zoals meerkoet en eend, worden niet door de man gepakt, deze worden eigenlijk alleen daar het vrouwtje gevangen.

Ik krijg steeds meer de vraag wanneer het eerste ei uitkomt van de havik. Mijn voorspelling is 13 mei, welke voorspelling hebben jullie?


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs